Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Eco-επένδυση 360 εκατ. ευρώ «ναυπηγεί» η ΝΕΛ

Η ναυτιλιακή εταιρεία Λέσβου σχεδιάζει τη ναυπήγηση 6 eco-ships, ενώ δρομολογεί και νέα αύξηση κεφαλαίου
27 Ιαν 2011 - 10:12
Picture 0 for Eco-επένδυση 360 εκατ. ευρώ «ναυπηγεί» η ΝΕΛ

Ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα, που σε βάθος δεκαετίας μπορεί να φθάσει το ποσό των 360 εκατ. ευρώ, έχει στα «σκαριά» η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ), η οποία, ταυτόχρονα, σχεδιάζει να διευρύνει σημαντικά και το «μπουκέτο» των δρομολογίων που προσφέρει στο κοινό.

Μια πρώτη «γεύση» από το σχεδιασμό της επιχείρησης έδωσε ο γενικός εντεταλμένος σύμβουλός της, Ιωάννης Αβραντίνης, προσθέτοντας επίσης ότι τοmanagement εξετάζει και τρόπους για μεγαλύτερη εμπλοκή της ΝΕΛ στον τομέα του τουρισμού και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ θα δρομολογήσει και νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και κάτοικοι της Λέσβου.

Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΕΛ που οργανώθηκε στη Μυτιλήνη, ο κ. Αβραντίνης εξήγησε ότι η επιχείρηση έχει βάλει ως στόχο να θέσει σε λειτουργία 6 πλοία της κατηγορίας eco-ships εντός της επόμενης δεκαετίας. Το κόστος κάθε ενός πλοίου, όπως είπε, προϋπολογίζεται στο ποσό των 60 εκατ.ευρώ και για τη ναυπήγησή τους, πρόκειται να αξιοποιηθεί σχετική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Από τα στοιχεία που παρουσίασε το εντεταλμένος σύμβουλος της ΝΕΛ, τα συγκεκριμένα πλοία έχουν μικρότερο λειτουργικό κόστος, καθώς με τη χρήση της τεχνολογίας eco εξοικονομούν καύσιμα. Το πρώτο, δε, από αυτά αναμένεται πως θα έχει κατασκευαστεί σε 30 μήνες από σήμερα, ενώ σε ό,τι αφορά τα δρομολόγια που θα πραγματοποιούν, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν, τόσο στη γραμμή Πειραιάς - Χίος – Μυτιλήνη, όσο και στις άγονες γραμμές.

Αναλύοντας, εξάλλου, τη στρατηγική της ναυτιλιακής εταιρείας γύρω από το πεδίο των δρομολογίων, ο κ. Αβραντίνης αποκάλυψε ότι η ΝΕΛ σκοπεύει να συνδέσει τη Λέσβο με τα παράλια της Τουρκίας, με το πλοίο «Κωνσταντίνος Γ.», που θα εκτελεί δρομολόγια στη γραμμή Μυτιλήνης – Δικελί, με σκοπό να διευρύνει τις εμπορευματικές και τις επιβατικές μεταφορές μεταξύ των δύο ακτών του Αιγαίου.

Παράλληλα το καλοκαίρι η επιχείρηση σχεδιάζει να δρομολογήσει και ταχύπλοο πλοίο, προκειμένου να συνδέσει τη Μυτιλήνη με τη Σμύρνη, και έτσι να αξιοποιήσει την τουριστική κίνηση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πόλεις. Κατά τον κ. Αβραντίνη, εξάλλου, η ΝΕΛ έχει εντάξει στο σχεδιασμό της και τη δημιουργία ξενοδοχείου πέντε αστέρων, το οποίο θα διευρύνει την τουριστική κίνηση της Λέσβου, αλλά και το μεταφορικό έργο της. Όσον αφορά στα πλάνα εισόδου της ΝΕΛ στο χώρο των ΑΠΕ, περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου