Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ

Από την Πρόεδρο του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Χίου, κα Στ. Μακροκάνη λάβαμε την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας προς την Διοίκηση του Οίκου Ναύτου, για την απόφαση της να μειωθεί η χορήγηση αναλώσιμων υλικών (ταινίες, ενέσεις κ.α.) προς τα άτομα με διαβήτη.  
Αναλυτικά η επιστολή:
"Σας μεταφέρουμε την έντονη διαμαρτυρία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αλλά και όλων των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη Τύπου ΙΙ προς τη Διοίκηση του Οίκου Ναύτου, η οποία με τις υπ’ αρ. 4838/14/21-3-07 & 4842/18/18-4-07 αποφάσεις του Δ.Σ. και με το  υπ’ αρ. 19847 τροποποιητικό έγγραφο που εξέδωσε ο Οίκος Ναύτου στις 8 Σεπτεμβρίου 2010, ανοίγει το δρόμο για την συνεχή μείωση των αναλωσίμων υλικών που απαιτούνται για τα άτομα με Διαβήτη, με συνέπεια να οδηγούνται στη μη σωστή παρακολούθηση της πάθησής τους, όταν πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας είναι η προώθηση ενός συστήματος δωρεάν και επαρκούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τα άτομα με Διαβήτη, όπως συμβαίνει σε όλα τα άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη.
Συγκεκριμένα, η νέα εγκύκλιος δεν διευκολύνει του ανθρώπους μας με τύπου ΙΙ σακχαρώδη διαβήτη στην παροχή των αναλωσίμων που απαιτούνται για τον στοιχειώδη έλεγχο του διαβήτη τους, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετρήσεις, κατά συνέπεια να οδηγούνται σε αρρύθμιστο Διαβήτη, επιβαρύνοντας σοβαρά την υγεία τους και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση επιπλοκών, που σημαίνει περισσότερο οικονομικό κόστος, πρόωρες συντάξεις και επιδόματα αναπηρίας για το ασφαλιστικό ταμείο και το Κράτος.
Όσο για την προσπάθεια της Διοίκησης για την καταπολέμηση της μη ορθολογικής χρήσης των παροχών του Οίκου Ναύτου από τα άτομα με διαβήτη, αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος εκείνων που πραγματικά έχουν την ανάγκη και χρησιμοποιούν ορθώς τα αναλώσιμα που τους παρέχονται. Θα πρέπει η Διοίκηση του Οίκου Ναύτου να βρει άλλο τρόπο για την εξάλειψη της κερδοσκοπικής συμπεριφοράς ορισμένων.
Είναι δεδομένο ότι:    
1. τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ (θεραπεία με χάπια), εμφανίζουν τις περισσότερες επιπλοκές
2. με την τακτική μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, επιτυγχάνεται καλή ρύθμιση του σακχάρου, βελτιώνεται η ποιότητα της καθημερινής ζωής των πασχόντων και  μειώνεται σε μεγάλο ποσοστό η εμφάνιση δυσάρεστων επιπλοκών ή επιβραδύνεται ο ρυθμός εξέλιξης των ήδη εμφανιζόμενων επιπλοκών.
3. πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στην πρόληψη των επιπλοκών και όχι στην  αντιμετώπισή τους, (σχετ. υπ’ αρ. 24794/05-11-2010 διευκρινιστικό έγγραφο της Προέδρου του Οίκου Ναύτου), διότι είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση με αποτέλεσμα να προκύπτουν αναπηρίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν (ακρωτηριασμοί, τυφλώσεις, νεφροπάθειες, νευροπάθειες καρδιοπάθειες, πρόωροι και αδικαιολόγητοι θάνατοι, αλλά και πολίτες που ζουν μέσα σε δυστυχία και πόνο.  
Για τους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη και τις οικογένειές τους οι παραπάνω καταστάσεις είναι προφανές ότι επιφέρουν αναίτιο πόνο, κοινωνικό αποκλεισμό, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και δυσβάσταχτες οικονομικές δυσκολίες.  
Για το Σύστημα Υγείας και τα Ασφαλιστικά Ταμεία επιφέρουν υψηλό κόστος, διότι οι επιπλοκές που προκύπτουν από πλημμελή παρακολούθηση και ρύθμιση της πάθησης ευθύνονται για τον κύριο όγκο των δαπανών στο ΕΣΥ και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.
Κυρία Πρόεδρε,
Τα δεδομένα και ο τρόπος θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν αλλάξει και θα πρέπει να τα λάβετε σοβαρά υπόψη, προκειμένου να έχουμε πολίτες με διαβήτη χωρίς επιπλοκές αλλά και ασφαλιστικά ταμεία με λιγότερα κόστη.
Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, και ως εκ τούτου και ο Οίκος Ναύτου, θα πρέπει, επιτέλους, να αναπροσανατολιστεί από την θεραπεία των επιπλοκών στην πρόληψη και την αποτροπή τους.
Η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων και των εποπτευόμενων ασφαλιστικών φορέων για την περιστολή των δαπανών υγείας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συντελεστεί εις βάρος της υγείας και της ποιότητας ζωής των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη δεν μπορούν να επωμιστούν τις ευθύνες για τη χρεοκοπία του υφιστάμενου συστήματος παροχών υγείας.
Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε την άμεση τροποποίηση της εν λόγω εγκυκλίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι αποσπασματικές ενέργειες, όπως αυτή που αφορά την περικοπή των αναλωσίμων υλικών που χρησιμοποιούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης δεν μπορεί παρά να αποβεί μοιραία τόσο στην υγεία των ασθενών όσο και στην αύξηση των δαπανών υγείας.
Αναμένοντας την θετική σας ανταπόκριση, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση."
chiospress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου