Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ


Με κύριο αίτημα τη διατήρηση της ελάχιστης αμοιβής, σε αρχιτέκτονες και μηχανικούς και όχι στην κατάργησή της που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, τα μέλη του ΤΕΕ Χίου, προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης σε συμβολική κατάληψη των κτιρίων της πολεοδομίας της Χίου, ακολουθώντας τις πανελλήνιες κινητοποιήσεις.
Όπως τόνισε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χίου και μέλος της διοικούσας επιτροπής Β. Αιγαίου, Στρατής Γδύσης, η ελάχιστη αμοιβή είναι ένα καθεστώς το οποίο ισχύει, σχεδόν στο σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προσέθεσε ότι η κατάργησή της θα έχει συνέπειες τόσο στο χώρο των επαγγελματιών του ΤΕΕ, όσο στην ποιότητα των κατασκευών. «Ένα οικοδόμημα που η αξία του είναι στις 15.000 ευρώ, με την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής μπορεί να φθάσει και τις 3.000 ευρώ. Καταλαβαίνει κανείς ότι, όταν μιλάμε για μία τέτοιου μεγέθους σημαντική οικονομική διαφορά, τότε η τιμή είναι ανάλογη και της ποιότητας», ανέφερε ο κ. Γδύσης, συμπληρώνοντας ότι σε μια κατασκευή υπάρχει η αισθητική ποιότητα, η ασφάλεια, η ποιότητα που αφορά την λειτουργικότητα, η οικονομία της κατασκευής, που για να εξασφαλιστούν όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν οι ελάχιστες αμοιβές.
Για δήθεν ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για μείωση των τιμών στις κατασκευές έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Β. Αιγαίου Παναγιώτης Χαβιάρας, ο οποίος σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, ανέφερε ότι εάν ήθελε η κυβέρνηση να μειώσει το κόστος της κατασκευής θα μπορούσε να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών στα οικοδομικά υλικά.
«Το ΤΕΕ, έχει μπει στη διαδικασία διαλόγου αφού σε μία δύσκολη εποχή για την εθνική οικονομία, συζητάμε το ενδεχόμενο της μείωσης των αποδοχών μας αλλά όχι την κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής», κατέληξε ο  Στρ. Γδύσης, ενώ όπως επισήμανε το μέλος της Διοικούσας Β. Αιγαίου και  Πρόεδρος των αρχιτεκτόνων, η σωστή αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος -που αντιμετωπίζουν οι αρχιτέκτονες κάθε φορά- έχει αποδειχτεί ότι συμβάλει τα μέγιστα στην παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία επιστημονικού συλλόγου.

tvpatrida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου