Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

371 ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΗ ΧΙΟ!

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ 371 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεκάθαρη είναι η εικόνα που δίνουν οι αριθμοί για το κατά πόσο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη χιώτικη αγορά και τη χιώτικη επιχειρηματικότητα.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του επιμελητηρίου της Χίου μέσα στο χρόνο που πέρασε  371 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ 288 έκαναν έναρξη των εργασιών τους. Σε αντίθεση το 2009 μόλις έκλεινε μια επιχείρηση άνοιγε μια άλλη αφού τότε είχαμε 268 διαγραφές και 269 ενάρξεις επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. 
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το μεγαλύτερο πλήγμα καταγράφεται στον εμπορικό τομέα αφού πέρσι έκλεισαν 114 καταστήματα, από τα οποία μόλις τα 7 έκαναν αλλαγή επωνυμίας.
Η κρίση όμως φαίνεται να έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, με 142 από αυτές να βάζουν λουκέτο ανάμεσα τους 68 εστιατόρια, σνακ μπαρ και καφετέριες, ενω μόλις 11 έκλεισαν για να αλλάξουν επωνυμία. Στο κομμάτι της μεταποίησης να σημειωθεί ότι 101 επιχειρήσεις σταμάτησαν την δραστηριότητα τους, από τις οποίες 7 έκαναν αλλαγή επωνυμίας.
Η οικονομική κρίση τώρα σύμφωνα με τους αριθμούς δείχνει να έχει επηρεάσει λιγότερο το κομμάτι των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, αφού μόλις 27 επιχειρήσεις,  23 από αυτές ενοικιαζομένων δωματίων, έκλεισαν.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το 2010 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια διπλασιάστηκε σχεδόν και ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω συνταξιοδότησης και με αφορμή βέβαια τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πλαίσιο. Ενώ λοιπόν το 2009, οι 25 από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ήταν λόγω συνταξιοδότησης το 2010 ο αριθμός αυτός φέτος αυξήθηκε στις 44, αφού φαίνεται ότι αρκετοί  επαγγελματίες επέσπευσαν τις διαδικασίες για βγουν στη σύνταξη.
Σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κάνει λόγο για μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση που θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους εμπλεκομένους, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους εμπόρους μέχρι τους καταναλωτές που θα πρέπει να κάνουν στροφή στα τοπικά προϊόντα και στις τοπικές επιχειρήσεις.
TVPATRIDA.GR

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου