Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Γέφυρα εξαγωγών Τουρκίας - ΕΕ, η Χίος

Σε όγδοο σημείο εισόδου στην Ελλάδα, επιχειρείται να μετατραπεί η Χίος μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα πολιτικών και κοινωνικών φορέων του νομού. Έτσι μετά τους Κήπους, τη Ρόδο, τον Πειραιά, τον Βόλο, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, η Χίος, ευελπιστεί να αποτελέσει γέφυρα, μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρώπης.
Για μεγαλόπνοο σχέδιο που θα χρειαστεί πολλές παρεμβάσεις, σε όλα τα επίπεδα, έκανε λόγο η διευθύντρια του Τελωνείου Χίου, Β. Βερβερίδου, η οποία τόνισε ότι μία τέτοιου είδους εξέλιξη θα έχει πολλαπλά οφέλη για το νησί. Ωστόσο, μεγάλο αγκάθι στην υπόθεση παραμένει η δημιουργία υποδομών και η στελέχωση με επιπλέον προσωπικό, ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Όπως επισημαίνει η προϊσταμένη της τελωνειακής αρχής, σε μία τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να δημιουργηθεί Σταθμός Υγειονομικού και Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), που θα πρέπει να επανδρωθεί με αυτόνομη ομάδα κτηνιάτρων, η οποία θα υπάγεται άμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως δηλαδή ισχύει και στην περίπτωση του τελωνείου των Κήπων του Έβρου.
Παράλληλα η κ. Βερβερίδου, τόνισε ότι η Χίος, έχει όλα τα φόντα για να αποτελέσει πύλη εισόδου στην Ελλάδα, αφού υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για μεταφορά προϊόντων από την Τουρκία αλλά και καλό επίπεδο θαλάσσιων μεταφορών από και προς τη Σμύρνη και τον Τσεσμέ, που επιτρέπουν τη μεταφορά μεγάλων φορτηγών.
«Είμαστε αισιόδοξοι γι’ αυτό το εγχείρημα, δεδομένου ότι το ενδιαφέρον της Τουρκίας για εξαγωγές προϊόντων μέσω Χίου είναι μεγάλο και θα ξεπερνάει τα 15 οχήματα την ημέρα εάν δημιουργηθεί σταθμός υγειονομικού και κτηνιατρικού ελέγχου στη Χίο», υπογράμμισε η ίδια, ενώ κατέληξε ότι το Τελωνείο θα πρέπει να αναπτυχθεί και να ωφεληθεί από το ειδικό πρόγραμμα «Τελωνεία 2007-2013», σκοπός του οποίου είναι να βοηθήσει τις τελωνειακές διοικήσεις των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό, να διευκολύνουν το νόμιμο εμπόριο και να επισπεύσουν τις τελωνειακές διαδικασίες.
Για σημαντική διεκδίκηση που θα τονώσει την αγορά της Χίου, έκανε λόγο ο Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το νησί η δημιουργία πύλης εισόδου προς την Ε.Ε.
«Σαφέστατα είμαι υπέρ μίας τέτοιας εξέλιξης, την οποία θεωρώ θετική από κάθε άποψη», τόνισε ο ίδιος, ο οποίος παράλληλα επανέφερε το θέμα των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, που σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν μέρος της δαπάνης για τη δημιουργία του σταθμού υγειονομικού και κτηνιατρικού ελέγχου στο τελωνείο του νομού.
«Ήρθε πλέον η ώρα να γίνουμε ένα επίσημο σκαλοπάτι στις εξαγωγές υγειονομικού και κτηνιατρικού ενδιαφέροντος», σχολίασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αντ. Ζαννίκος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός τέτοιου σταθμού, αφού τα οφέλη του, όπως είπε, θα καρπωθεί η κοινωνία της Χίου.
kounoupi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου