Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Λωβοκομείο Χίου: Το… «χαρίζουν» στον Δήμο ζητώντας την προστασία του μέχρι να ληφθούν μέτρα ανάδειξής του!

 
Συγχέοντας προφανώς τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Χίου για μακροχρόνια χρήση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Λωβοκομείου Χίου, το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, σε απάντηση Ερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη, Θ. Λεβέντη, Ν. Τσούκαλη και Γ. Ψαριανό, την οποία υπογράφει ο υφ/ργός Γεώργιος Νικητιάδης, ανάμεσα στ’ άλλα, σημειώνει ότι «όλο αυτό το έργο, καθώς και η ευθύνη λειτουργίας του, παραδόθηκε από τους δωρητές στην Ανωτέρα Ενοριακή Αντιπροσωπεία,  μετά την κατάργηση της οποίας πέρασε, δίχως να λειτουργεί πλέον, στην κυριότητα του Δήμου Χίου»!
Το ακριβές είναι βέβαια, ότι Λωβοκομείο Χίου και η περιουσία του μεταβιβάστηκαν στον Οίκο Αγάπης, ο οποίος, με Π.Σ. που συνήψε με τον Δήμο Χίου, το παραχωρεί για μακροχρόνια χρήση στον δήμο, ο οποίος ανέλαβε (επί δημοτικής αρχής Μεννή και ξανά επί δημ. αρχής Βρουλή) να το συντηρήσει και να το αξιοποιήσει.
Η ανακρίβεια αυτή, ωστόσο, έχει ελάχιστη σημασία. 
Το σημαντικό είναι ότι, με την απάντηση του υφ/ργού Πολιτισμού κ. Νικητιάδη, η Πολιτεία δείχνει να αντιλαμβάνεται πλέον την ιδιαίτερη αξία του Λωβοκομείου Χίου, του οποίου περιγράφεται λεπτομερώς και η ιστορική διαδρομή και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που επιβάλλουν όχι μόνο να σταματήσει πλέον αυτή η ντροπή της εγκατάλειψης και της λεηλασίας, όχι μόνο να ξεκινήσει άμεσα η προστασία του αλλά και να ληφθούν μέτρα ανάδειξής του, αφού προχωρήσει  η διαδικασία που άρχισε για τον χαρακτηρισμό του ως διατηρητέου!
«Σήμερα το Λωβοκομείο», παραδέχεται το ΥΠ.ΠΟ.Τ., «αποτελεί εκτός από ένα πανέμορφο αρχιτεκτονικό σύνολο, ένα χώρο μνήμης πλήρη τεκμηρίων από τη διαβίωση των ασθενών, που αποτελούν πολύτιμο υλικό για τη μελέτη νοσηλευτικών πρακτικών ακόμη και σε διεθνές επίπεδο», καταλήγοντας ότι«θεωρεί αναγκαία την λήψη από τους ιδιοκτήτες του άμεσων μέτρων διαφύλαξης και προστασίας του Λωβοκομείου έτσι ώστε στη συνέχεια, με την συνεργασία των αρμοδίων παραγόντων να ληφθούν μέτρα ανάδειξής του».
Ιδού λοιπόν, δήμαρχε Χίου κ. Π. Λαμπρινούδη, «πεδίον δόξης λαμπρόν» για εσάς και τη δημοτική σας Αρχή και όχι το πανάκριβο, καταστρεπτικό για το περιβάλλον και άχρηστο νέο λιμάνι σας…
Ελπίζοντας ότι τα αναγραφόμενα στην απάντηση δεν αποτελούν ανέξοδα λόγια του αέρα, μεταφέρουμε τα πιο σημαντικά από το κείμενο της απάντησης του υφ/ργού Πολιτισμού:
«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ….. Ερώτησης των Βουλευτών….. και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:
(σ.σ. ακολουθεί περιγραφή της τοποθεσίας του Λωβοκομείου, της ίδρυσης και της λειτουργίας του μέχρι το 1962 οπότε έκλεισε με νόμο, «καθώς η αρρώστια είχε γιατρευτεί».)
»Το κτήριο του Λωβοκομείου, παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό ενδιαφέρον, καθώς διορθώνεται με βάση την λειτουργική τυπολογία των πτερύγων και των μικρών διαμερισμάτων και με τεχνοτροπία σύγχρονη για την εποχή, πιθανόν επηρεασμένη από ευρωπαϊκά πρότυπα. Αξιοσημείωτη είναι και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου των εγκαταστάσεων με την ύπαρξη δύο παράλληλων διαδρομών κατά μήκος του συγκροτήματος, που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει διαφορετικές οπτικές γωνίες μέσα στο χώρο, συμπεριλαμβάνοντας κατασκευές όπως βοτσαλωτά, κρήνες, βοηθητικά κτίσματα και την βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Υπακοής, μέσα στην οποία σώζονται ακόμα σπαράγματα αγιογραφιών στους τοίχους.
Όλο αυτό το έργο, καθώς και η ευθύνη της λειτουργίας του, παραδόθηκε από τους δωρητές στην Ανωτέρα Ενοριακή Αντιπροσωπεία,  μετά την κατάργηση της οποίας πέρασε, δίχως να λειτουργεί πλέον, στην κυριότητα του Δήμου Χίου. Σήμερα το Λωβοκομείο αποτελεί εκτός από ένα πανέμορφο αρχιτεκτονικό σύνολο, ένα χώρο μνήμης πλήρη τεκμηρίων από τη διαβίωση των ασθενών, που αποτελούν πολύτιμο υλικό για τη μελέτη νοσηλευτικών πρακτικών ακόμη και σε διεθνές επίπεδο. Προσωπικά αντικείμενα, εγχάρακτα ή γραμμένα με μολύβι μηνύματα των ασθενών στους τοίχους, φαρμακευτικό υλικό, ιατρικά εργαλεία, είδη ιματισμού, κλινοστρώματα, αρχεία και τεχνικός εξοπλισμός απαραίτητος για την τότε λειτουργία του βρίσκονται ακόμα εντός των κτιρίων.
Η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου διενεργώντας αυτοψία στο κτήριο και στον περιβάλλοντα χώρο του κατέγραψε φωτογραφικά όλα τα παραπάνω στοιχεία και βρίσκεται στη φάση συλλογής επιπλέον ιστορικών, κοινωνικών και αρχιτεκτονικών πληροφοριών ώστε να προχωρήσει στην διαδικασία χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 6 του Ν.3028/2002 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» καθ’ όσον το συγκρότημα διακρίνεται για την αρχιτεκτονική του αξία, αποτελεί μαρτυρία του ανθρώπινου βίου και των ιστορικών και κοινωνικών δρώμενων της εποχής στον Ελλαδικό χώρο και συγκροτεί σημαντικό παράγοντα για την συνέχεια της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης.
Κατά την έννοια των ανωτέρων το ΥΠ.ΠΟ.Τ. θεωρεί αναγκαία την λήψη από τους ιδιοκτήτες του άμεσων μέτρων διαφύλαξης και προστασίας του Λωβοκομείου έτσι ώστε στη συνέχεια, με την συνεργασία των αρμοδίων παραγόντων να ληφθούν μέτρα ανάδειξής του.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ»
πηγή:chiosopinion.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου