Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Άποψη για τα 2 εκ. Του Κάστρου της Χίου

Ένα σημαντικό έργα πολιτισμού, με άμεση όμως σχέση με τη ζωή μιας συνοικίας της πόλης της Χίου αναμένεται να γίνει πράξη μέσω της ένταξης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του Βορείου Αιγαίου το έργου «Στερέωση και αποκατάσταση εσωτερικού επιθαλάσσιου τείχους Φρουρίου Χίου».
Η απόφαση, μια από τις τελευταίες της θητείας της, που υπέγραψε η Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Σοφία Θεολογίτου που αφορά το έργο για το Κάστρο της Χίου είναι προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ.

 «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο διάσωσης και ανάδειξης του Φρουρίου της Χίου, που θα περιλαμβάνει όλες τις εργασίες προστασίας του μνημείου με σημαντικές υποδομές και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του κοινού, αναστηλωτικές εργασίες, με αρχαιολογική, σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση όλων των εργασιών και έκδοση ειδικού τόμου σχετικού με το έργο. Είναι ένα σημαντικό έργο όπου μαζί με όλα τα άλλα έργα και τις παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού υλοποιούνται με σταθερά βήματα για την ανάδειξη των πολιτιστικών μας μνημείων», σημειώνει στη δήλωσή της η Γενική Γραμματέας κ. Θεολογίτου.


Το συγκεκριμένο έργο είχε προαναγγείλει κατά την επίσκεψη της στη Χίο τον περασμένο Οκτώβριο η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
 «Το Κάστρο είναι μια ζωντανή συνοικία, που έχει μεν έντονο μνημειακό χαρακτήρα αλλά δεν παύει να είναι ένας χώρος ο οποίος κατοικείται έχει τη δική του ζωή και δεν έχει ακολουθήσει την πορεία που όλοι θα θέλαμε», είχε τονίσει κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου η κα Μενδώνη.


«Στην πραγματικότητα με το έργο που θα εκτελεστεί από την επιστημονική επιτροπή του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών έργων αφενός θα σωθεί και θα αναδειχτεί το μνημείο, αφετέρου δε καθώς οι παρεμβάσεις επί του μνημείου συνδυάζονται με αρκετά μεγάλους ελεύθερους χώρους οι οποίοι είναι απαλλοτριωμένοι από το υπουργείο πολιτισμού, με το τέλος του έργο θα έχει αποδοθεί ένα σημαντικό μέρος δημόσιου χώρου μέσα στο Κάστρο στους ίδιους τους κατοίκους», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά η Λ. Μενδώνη τονίζοντας ότι το σπουδαίο αυτό μνημειακό σύνολο, ξεκινά τον 7ο αι μ.Χ., αν και τελευταία ανασκαφικά τουλάχιστον έχουν διαπιστωθεί και πρωιμότερες φάσεις της ελληνιστικής περιόδου. Είναι πιο γνωστά είναι τα χαρακτηριστικά της γενοβέζικης και οθωμανικής περιόδου με πολλές ανακατασκευές μετά το σεισμό του 1881.
Με αυτόν τον τρόπο η Πολιτεία θα έρθει να εργαστεί ανταποδοτικά στους μόνιμους κατοίκους, που θα μπορούν να χαίρονται τους δημόσιους αυτούς χώρους που βρίσκονται από τη μέσα πλευρά του επιθαλάσσιου τείχους. Επίσης κτήρια όπως το οθωμανικό τέμενος του Μπαιρακλί, το ιεροδιδασκαλείο, αλλά και το καρνάγιο που φιλοδοξεί να το απαλλοτριώσει το υπουργείο, αφού αποκατασταθούν θα αποδοθούν με διάφορες χρήσεις στους πολίτες.

Πρόταση στον ισχυρό Δήμο
Παράλληλα το υπουργείο Πολιτισμού με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Δημοτική αρχή θα προτείνει τόσο στο Δήμο Χίου όσο και στην αιρετή περιφέρεια τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης.
Έχοντας πόρους από όλα τα συμβαλλόμενα μέλη και με την επιστημονική και συντονιστική επιτροπή να έχει την ευθύνη για τον καθορισμό των μελετών και των έργων θα μπορούν να ρυθμιστούν θέματα  που αφορούν υποδομές, δίκτυα κλπ. με παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν για να βελτιωθεί η αισθητική του χώρου ακόμα και μέσω κίνητρων η αισθητική των ιδιωτικών κτηρίων.
«Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Φιλοδοξία μας είναι εφόσον συμφωνήσουν ο Δήμος και η Περιφέρεια, τα συμβαλλόμενα μέρη να ξεκινήσουν αρχές του ’11. Και να μπορούμε να πούμε ότι μετά από μερικά χρόνια θα έχουμε κάνει μια παρέμβαση στο Κάστρο που θα τιμά και την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση και η οποία θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται μέσα στο Κάστρο»,τόνιζε τότε η Λίνα Μενδώνη και μένει να δούμε αν θα γίνουν πράξη τα λόγια της με το νέο έτος.

του Θοδωρή Πυλιώτη
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ του Β. Αιγαίου
Chiosnews.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου