Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Σε όφελος των νησιωτών;

Μετά την άρνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη συγχώνευση της Aegean με την Οlympic Air, ακυρώνεται η συμφωνία που είχαν κάνει οι δύο πλευρές τον περασμένο Φεβρουάριο. Έτσι, οι δύο εταιρείες θα πρέπει να προχωρήσουν αυτόνομα, τόσο στην ελληνική αεροπορική αγορά, όσο και στη διεθνή.

Από τη σκοπιά του επιβατικού κοινού, πρόκειται για μια θετική είδηση, καθώς αποτράπηκε η δημιουργία ενός πολύ ισχυρού ιδιωτικού μονοπωλίου. Το ερώτημα που τώρα καλείται να απαντήσουν οι ελληνικές αρχές και ιδιαίτερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι αν οι δύο εταιρείες ακολουθούν εναρμονισμένες εμπορικές πολιτικές. Οι εταιρείες θα μελετήσουν το κείμενο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σήμερα μόλις παραλαμβάνουν και κατόπιν προσεκτικής ανάλυσης και συζήτησης με τους συμβούλους τους, θα αποφασίσουν για τις τυχόν περαιτέρω ενέργειές τους, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που τους δίνει η κείμενη νομοθεσία.

Σχόλια
Σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη ματαίωση της συγχώνευσης των δύο εταιρειών, ο πρόεδρος της Aegean, Θεόδωρος Βασιλάκης, δήλωσε: «Κατά το τελευταίο έτος παρουσιάσαμε στην Ε.Ε. τα οφέλη από τη συγχώνευση για τις εταιρείες μας, αλλά και για το επιβατικό κοινό και την οικονομία της χώρας. Παράλληλα, προσφέραμε σημαντικές διαβεβαιώσεις για την προστασία των καταναλωτών, καθώς και διευκολύνσεις για την είσοδο νέων ανταγωνιστών στην εσωτερική αγορά. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στη μη έγκριση της συγκέντρωσης. Χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία για ακόμη ισχυρότερη εκπροσώπηση στον ευρωπαϊκό κλάδο αερομεταφορών. Προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και συνεχίζουμε. Η πορεία μας, άλλωστε, έχει δείξει ότι πετυχαίνουμε στα δύσκολα.»
Επίσης, ο πρόεδρος της MIG που ελέγχει την Olympic Air, Ανδρέας Βγενόπουλος, επεσήμανε: «Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το επιβατικό κοινό, όσο και για την οικονομία της χώρας μας, θα λειτουργήσει δε υπέρ των συμφερόντων των αλλοδαπών ανταγωνιστών μας. Προφανώς κι εμείς, όπως και η Aegean, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τα στελέχη και το προσωπικό μας, τους μετόχους μας και το επιβατικό κοινό.»

πηγή:http://www.emprosnet.gr/Economy/?EntityID=a814ddbc-c4e2-4ad4-9ffb-951c17872d1f

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου