Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Γιγαντιαίο αιολικό πάρκο 650 μεγαβάτ σε Λέσβο και Χίο


Γιγαντιαίο αιολικό πάρκο 650 μεγαβάτ σε Λέσβο και Χίο.

 
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Το Φεβρουάριο, είχε έρθει στην Αθήνα ο άνθρωπος που για λογαριασμό του πυρηνικού κολοσσού της Γαλλίας EdF, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού utility, χειρίζεται όλο το τμήμα των ΑΠΕ, ο ελληνικής καταγωγής Πάρις Μουράτογλου. Σκοπός της επίσκεψής του ήταν να υπογράψει μια σειρά από συνεργασίες με τη ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ. Παρότι επρόκειτο ίσως για την κορυφαία συνεργασία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, αυτή πέρασε στα ψιλά, καθώς η επικαιρότητα της ΔΕΗ μονοπωλείται από τη… ΓΕΝΟΠ.
Και όμως, ο Αρθούρος Ζερβός, αξιοποιώντας και το ευρωπαϊκό πρεστίζ που διαθέτει ως πρόεδρος της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ένωσης αιολικής ενέργειας, έχει εγκαινιάσει μια σειρά από σημαντικές συνεργασίες ενώ έχει συνεχίσει και ολοκληρώσει παλιότερες που κληρονόμησε από τον Τ. Αθανασόπουλο, κυρίως στο κομμάτι των ΑΠΕ και των νέων τεχνολογιών. Ο ίδιος επισημαίνει ότι προτιμά η ΔΕΗ να κάνει συνεργασίες σε ένα κομμάτι (ΑΠΕ) που έχει να κερδίσει πολλά από την εμπειρία και την τεχνογνωσία του συνεταίρου και όχι στη θερμική παραγωγή, όπου η ΔΕΗ «θα δώσει πολλά και θα πάρει λίγα».
Χθες λοιπόν είχαμε την ανακοίνωση για την πρώτη κινεζική συνεργασία της ΔΕΗ, που θα σηματοδοτήσει την είσοδο στην ελληνική αγορά ίσως της πλέον ανερχόμενης κινεζικής εταιρείας αιολικής ενέργειας της Sinovel. Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι η κινεζική εταιρεία έχει μερίδιο αγοράς στην παγκόσμια αγορά ανεμογεννητριών 11% και βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη Vestas, έχοντας ξεπεράσει παραδοσιακές δυνάμεις της ευρωπαϊκής και αμερικανικής αγοράς όπως η General Electric, η Enercon, η Gamesa και η Siemens. Παράλληλα από τη Sinovel προήλθε η πρώτη μεγάλη κινεζική δημόσια προσφορά μετοχών φέτος, φέρνοντας στα ταμεία της εταιρείας 1,5 δισ. δολάρια. Η αξία του deal με τους κινέζους εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 300 και 450 εκατ. ευρώ, για το χερσαίο πάρκο ενώ εφόσον προχωρήσει η ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου, τότε ο τζίρος υπερδιπλασιάζεται.
Ποιες είναι όμως οι υπόλοιπες διεθνείς συνεργασίες που έχει στα σκαριά η ΔΕΗ, κυρίως μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, την οποία «τρέχουν» τόσο ο Α. Ζερβός όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Τσιπουρίδης;
Η συνεργασία με τη γαλλική EdF συνίσταται σε μια σειρά από αιολικά και υβριδικά πάρκα (τα υβριδικά συνδυάζουν δύο ή περισσότερες μορφές ηλεκτροπαραγωγής όπως αιολική, υδροηλεκτρική και ηλιακή φ/β) σε Φλώρινα, Κρήτη και άλλα νησιά του Αιγαίου. Μεταξύ αυτών και το περίφημο αιολικό της Μακρονήσου 100MW ενώ η συνολική ισχύς των υπό ένταξη έργων ξεπερνά τα 1000MW. Μάλιστα η συγκεκριμένη συνεργασία ήδη έχει καρποφορήσει καθώς από κοινού οι δύο εταιρείες διαχειρίζονται ένα από τα μεγαλύτερα εν λειτουργία πάρκα στη χώρα στην Βοιωτία.
Με την ισπανική εταιρεία που εξειδικεύεται στη διαχείριση και παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα Urbacer, η ΔΕΗ έχει αναπτύξει συνεργασία με στόχο την ανάληψη έργων κυρίως στην Ελλάδα. Άλλωστε το ελληνοϊσπανικό κοινοπρακτικό σχήμα Waste Syclo, διεκδικεί το πρώτο ΣΔΙΤ στον τομέα στη δυτική Μακεδονία.
Ισπανικό χρώμα έχει και μια άλλη συνεργασία της ΔΕΗ στο Β. Αιγαίο με την ελληνική θυγατρική της ισπανικής Iberdrola, για την ανάπτυξη ενός γιγαντιαίου αιολικού πάρκου 650 μεγαβάτ σε Λέσβο και Χίο.
Παράλληλα η ΔΕΗ βρίσκεται σε αναζήτηση διεθνούς συνεταίρου για την ανάπτυξη του μεγάλου φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη με τα ονόματα της AES Solar, First Solar και άλλων μεγάλων αμερικανικών και κινεζικών εταιρειών φωτοβολταϊκών να έχουν παίξει αρκετά δυνατά. Και αυτό γιατί η ΔΕΗ ζητεί η κατασκευή του πάρκου να συνδυαστεί με μονάδα παραγωγής (συναρμολόγησης ή ακόμη και κατασκευής) φ/β πλαισίων. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του φ/β είναι 750 εκατ. ευρώ
Τέλος με την κυπριακή EP Global Energy, του ομίλου Παρασκευαΐδη, έχει συσταθεί joint Venture (49% ΔΕΗ, 51% EPG) με στόχο την ανάπτυξη ή τις εξαγορές έργων ΑΠΕ κυρίως στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.
Πηγή:www.capital.gr
http://newschios2.blogspot.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου