Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΑΦΗΣΤΕ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΣΤΡΟ ΟΡΘΙΟ!


Την Παρασκευή 8 Απριλίου, η εθελοντική ομάδα δράσης, Το Κάστρο της Χίου, Ένας Χαμένος Παράδεισος, πραγματοποίησε περιήγηση στο Φρούριο έπειτα από πρωτοβουλία της δασκάλας των μαθητών της Γ'  Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, Μαθιούδη Ξένια. Η ομάδα δέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόταση της εκπροσώπου του σχολείου, αφού επρόκειτο  για μια μοναδική ευκαιρία, οι μικροί μας φίλοι, το παρόν και το μέλλον του νησιού, να συναντήσουν το παρελθόν και τη μεγάλη ιστορία του.

P1011294_640x480

Η διαδρομή είχε αφετηρία την Πύλη Maggiore κι αυτό που μας εξέπληξε  απ ’την πρώτη κιόλας στιγμή, ήταν η λαχτάρα των παιδιών να μάθουν, να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν…Εκτός απ ‘ τη φιλομάθεια που τα διέκρινε, αξιοθαύμαστη ήταν η κατοχή επαρκών γνώσεων σχετικά με το κάστρο. Αυτό οφειλόταν, φυσικά, στη δασκάλα των μαθητών, την προσπάθεια της οποίας επικροτούμε και θαυμάζουμε!
Κύριοι σταθμοί ήταν: η Σκοτεινή Φυλακή, το Παλατάκι των Ιουστινιάνι, το οθωμανικό νεκροταφείο, ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Νικόλαος, ο πύργος του Κουλά, η Κρύα Βρύση, τα Λουτρά και ο Άγιος Γεώργιος Κεχρί. Κατά την περιήγηση, εντυπωσιακή ήταν η αθώα, αγνή αλλά στην πραγματικότητα οξύτατη κριτική που άσκησαν τα γλυκά αλλά και πανέξυπνα αυτά παιδιά…
Τόσα αρχαιολογικά μνημεία κλειστά……

P1011306_640x480
Την φλογερή επιθυμία των μικρών παιδιών να μπουν στη Σκοτεινή Φυλακή και στα υπόλοιπα μνημεία, έσβηνε η απογοήτευση όταν τους πληροφορούσαμε ότι ήταν αδύνατο να μπούνε μέσα. Πώς όμως να τους εξηγήσεις και πώς να τα σταματήσεις όταν ενθουσιασμένα ανέβαιναν ένα ένα τα σκαλοπάτια στο Παλατάκι με την ελπίδα να εισέλθουν και να ικανοποιήσουν την περιέργεια τους ….
Κι αυτό δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα που εντόπισαν οι μαθητές, κυρίως όταν αντίκρισαν την Κρύα Βρύση και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Φυσικά, αυτά τα προβλήματα είναι σε όλους μας γνωστά…
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η διαδικασία δημιουργίας δύο πανό μετά την περιήγηση. Χαρακτηριστικά ήταν τα συνθήματα: ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ καιΑΦΗΣΤΕ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΣΤΡΟ ΟΡΘΙΟ!!

P1011336_640x480

Σε μια εποχή που η τεχνολογία μας κατευθύνει, η νέα γενιά επιθυμεί να εισέλθει, να γνωρίσει και να κατακτήσει αλλά και παράλληλα να προστατεύσει έναν κόσμο που μαρτυρεί τον πολιτισμό μας. Ωστόσο, είναι κρίμα, γιατί ο κόσμος αυτός είναι κλειστός και γι‘ αυτό είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Τα παιδιά αυτά αποτελούν παράδειγμα για όλους μας. Ας τα ακούσουμε, λοιπόν, και ας ΑΦΗΣΟΥΜΕ  ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΣΤΡΟ ΟΡΘΙΟ !!!!

P1011345_640x480

www.chioscastle.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου