Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΝΕΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ


Ένα ακόμα εμπόδιο εγείρεται στο θέμα της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες επαγγελματίες από τη θεομηνία της 18ηςΟκτωβρίου. Έτσι σε απάντηση της βουλευτή Χίου Ε. Τσουρή, μετά από ενημέρωση που είχε από το Υπ.Οικονομικών , προς το επιμελητήριο απαιτείται και δεύτερη αυτοψία και νέοι έλεγχοι στα καταστήματα που επλήγησαν πριν καταβληθούν οι αποζημιώσεις. 
Για εμπαιγμό έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Α.Ζαννίκος σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση λόγω της οικονομικής συγκυρίας ψάχνει να βρει προφάσεις για φρενάρει την διαδικασία και τελικά να μην πληρώσει τους 300 περίπου πληγέντες που αποζημιώσεις ακούν και αποζημιώσεις δεν βλέπουν. Όσον αφορά τους νέους ελέγχους, ο κ.Ζαννίκος δήλωσε ότι αυτό είναι δύσκολο να γίνει αφού οι περισσότεροι πληγέντες έχουν πετάξει τα κατεστραμμένα εμπορεύματα ενώ σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό φαίνεται η δυσπιστία του υπουργείου στα πρωτοβάθμιας συνεργεία που έκαναν τις αυτοψίες και τις καταγραφές.  Επιπλέον, όπως ο ίδιος δήλωσε, μπορεί το ποσό των 4.5εκ€, που έχουν υπολογιστεί η ζημιές, να φαίνεται μεγάλο στο υπουργείο, ωστόσο απέχει πολύ από την πραγματικότητα αφού το κόστος των ζημιών είναι ακόμα μεγαλύτερο. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε ότι ο επαγγελματικός κόσμος δεν μπορεί να δεχτεί την κατάσταση και ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο προκειμένου να ξεκινήσει  μια από κοινού προσπάθεια πίεσης ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί και σχετική σύσκεψη στο Επιμελητήριο για να εξεταστούν οι τρόποι αντίδρασης.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΟΥΡΗ:
Κύριε Πρόεδρε,
Όπως γνωρίζετε, για το εν λόγω θέμα ασχολούμαι προσωπικά, ενώ η κυβέρνηση έχει, ήδη, παρέμβει, με αποφάσεις αρμόδιων Υπουργών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και οι επιπτώσεις της θεομηνίας, στη Χίο, και οι οποίες δεν αφορούσαν μόνο στις επιχειρήσεις.
 Με το έγγραφό σας, διαμαρτύρεστε για «υπερβολική καθυστέρηση» στην έκδοση της ΚΥΑ, που θα καθορίζει το ύψος της αποζημίωσης των επιχειρήσεων, ισχυριζόμενος ότι «έχουν περάσει τέσσερις (4) μήνες, αφότου στάλθηκαν τα δικαιολογητικά» στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι ακριβείς, αφού το τελευταίο απαιτούμενο για τη διαδικασία, έγγραφο εστάλη, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στις 2-3-11 και παρελήφθη από τη Γενική Δ/νση Οικονομικής Πολιτικής στις 9-3-2011. Σε ότι αφορά στη συνέχιση της διαδικασίας, σας ενημερώνω ότι, επειδή το ποσόν των ζητούμενων αποζημιώσεων είναι ψηλό (4.500.000 ευρώ), θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι.
 Κατανοώντας τις δυσχέρειες, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν, θεωρώ ότι θα πρέπει να ενημερωθούν αντικειμενικά και υπεύθυνα, για τα μέχρι σήμερα δεδομένα.



                                                                   Ελπίδα Τσουρή
                                                  Υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων,
                                                                 Νήσων και Αλιείας

tvpatrida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου