Κυριακή 24 Απριλίου 2011

22 Απριλίου 2010 - 22 Απριλίου 2011, Ένας Χρόνος Κάστρο Χίου, Ένας Χρόνος Εθελοντικής Δράσης


Ποίημα:
Πάρε τσαπί κι απόφαση, στο κάστρο έλα τώρα, πιάσε την αναστήλωση, γιατί περνά η ώρα. Όσο τ’ αφήνεις θα γενεί, σορός από λιθάρια, μπάζα η ιστορία μας, κι η δόξα μας κουφάρια. Αίμα πλανάται στις στοές, στα τείχη, στα στενά, φαντάσματα στους πύργους του, κι ενός παιδιού σκιά. Αυτή η σκιά που κάθεται, στο γωνιακό το τμήμα, ειν' το παιδί τ' ολόξανθο, απ' του Ουγκό το ποίημα. (Δέσποινα ΤΖ. – Ι.)

katagrafh



Ένας Χρόνος Κάστρο Χίου!

Και είμαστε ακόμη εδώ! Χάρη στην αγνή μας αγάπη για το Κάστρο της Χίου, το σεβασμό μας προς την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση μας, αλλά και χάρη στη δική σας αγάπη και στήριξη, όλους αυτούς τους μήνες καταφέραμε να αντλήσουμε τη δύναμη που χρειαζόμασταν ώστε να παλέψουμε για το ‘διαμάντι πολλών καρατίων’’ (Ευγενία) όπως εσείς, οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι του νησιού περιγράψατε το Κάστρο της Χίου. Τα δικά σας λόγια-προτροπές, που αφήσατε είτε με την υπογραφή σας για τη διάσωση και ανάδειξη του Κάστρου μας, είτε σε μηνύματα στην ομάδα του φατσοβιβλίου(facebook), αποδεικνύουν το πόσο σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο είναι το Κάστρο της Χίου και αποτελούν για εμάς επιβεβαίωση του ότι η προσπάθεια αυτή μπορεί, αξίζει και πρέπει να πετύχει. Ορίστε μερικά παραδείγματα (http://www.petitiononline.com/castle04/petition.html):   

"Ας προφυλάξουμε το Κάστρο μας από τη φθορά και την αφάνεια. Είναι χρέος μας για ένα μνημείο της ιστορίας μας ζωντανό, που αναπνέει και εξελίσσεται δίπλα μας, παραμελημένο δυστυχώς, καθώς όλοι μας βιαστικοί και αποξενωμένοι από το παρελθόν μας κυνηγούμε το αβέβαιο μέλλον μας" (Μαρία Σκ.)

___

"Όλοι ευχόμαστε το καλύτερο για το αύριο. Με ευχές δεν λύνεται το πρόβλημα. Χρειάζεται δράση και αγάπη γι' αυτό τον τόπο που θέλουμε να ζήσουμε. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί με την δύναμη που έχει ο καθένας μας, να δράσουμε για το καλό όλων μας και όχι μόνο για προσωπικά οφέλη" (Γεωργία Γ.)

"Είναι κρίμα αν αφήνουμε τους "μάρτυρες-μνημεία" της ιστορίας μας να μαραζώνουν. Έστω και αργοπορημένα έχουμε ακόμα ελπίδα!" (Κατερίνα Β.)

"Ελπίζω, κάποτε, να οδηγούν τη χώρα άνθρωποι με Ελληνική Παιδεία και Πνεύμα. Μόνο τότε θα σταματήσουμε να επετούμε για τη διάσωση του Πολιτισμού και της Ιστορίας μας. Εύχομαι σε όλους όσους αφιερώνονται σ'αυτή την προσπάθεια, υπομονή και σταθερότητα, όπως στέκονται και οι χορταριασμένοι λίθοι του κάστρου της Χίου. Όπως στέκονται όλα τα αμνημόνευτα μνημεία μας". (Αργύρης Ρ.)

aghiosgeorgiosfortress3

"Πρέπει να δώσω συγχαρητήρια σε όλους εσάς που δίνετε τον αγώνα σας για αυτό το υπέροχο αλλά τόσο παρατημένο στολίδι του νησιού μας. Εύχομαι η ομάδα σας να μεγαλώνει κάθε μέρα και κάποτε αυτός ο πραγματικά χαμένος παράδεισος να διασωθεί, και να αποτελέσει ένα ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κόσμημα, αυτό δηλαδή που είναι στην ουσία! Καλή συνέχεια" (Μαρία Στ-Σ.) 

Ένα χρόνο μετά λοιπόν, είμαστε ακόμη εδώ! Και σας στέλνουμε μερικές από τις δικές μας ευχές, τις δικές μας υποσχέσεις, τους δικούς μας απολογισμούς:

"Καθ οδόν βρίσκεις τον Οδυσσέα σου, και πάλι ζήτημα είναι. Θέλει να κοιμάσαι μ’ ανοιχτά πανιά και μ’ ανεβασμένη την άγκυρα σου" (ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ). Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, είμαστε ακόμα στην αρχή, αυτό είναι σίγουρο...Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα η ομάδα μας πάντα θα αποτελεί παράδειγμα για μικρούς και μεγάλους. Δεν τα έχουμε ισοπεδώσει όλα. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που νοιάζονται για το κοινό καλό, κι αυτοί είναι οι εθελοντές!! Αυτοί είμαστε εμείς!! Και μπορούμε να γίνουμε ακόμα περισσότεροι!! Μακάρι το Κάστρο μας να λάβει την προσοχή που του αξίζει!!!!! (Δέσποινα)

 

DSC01396_640x480


"Πέρασε ένας χρόνος και όλο αυτό το διάστημα, όχι απλά δεν μας κούρασε, αλλά μας έδεσε σαν ομάδα και μας δυνάμωσε όλο και πιο πολύ!!! Έχουμε ακόμα πολλά γενέθλια να κάνουμε στην ομάδα μας... όσο το Κάστρο μας μας χρειάζεται, εμείς θα είμαστε εδώ" (Αριστούλα).

"Μέσα από τον εθελοντισμό, την ομαδικότητα, την δράση η ομάδα μας μετά από ένα χρόνο, έναν δύσκολο χρόνο για όλους αγωνίστηκε για το Κάστρο μας, το στολίδι μας. Έρχονται πολλά χρόνια ακόμα αγώνα και προσφοράς και κυρίως αγάπης για το Κάστρο και τον τόπο μας." (Γιάννης)

___017_320x200

"Η αγάπη μας για το Κάστρο της Χίου ήταν αρχικά ο συνδετικός κρίκος που ένωνε την εθελοντική ομάδα μας. Ένα χρόνο μετά, νιώθω ότι εκτός από την αγάπη αυτήν, το Κάστρο μας πρόσφερε ξεχασμένες αξίες και συναισθήματα. Η έννοια της φιλίας, της ομαδικότητας, της συλλογικότητας, το αίσθημα της προσφοράς, της χαράς, του εθελοντισμού και της αγωνίας για κάτι τόσο όμορφο, τόσο μοναδικό και τόσο καινούργιο στους δύσκολους καιρούς που περνούμε. Ένα χρόνο μετά νιώθω ότι απόκτησα μία νέα οικογένεια, την οικογένεια του Κάστρου της Χίου! Και δηλώνω πάντοτε παρούσα σε κάθε κάλεσμα για τη σωτηρία του Κάστρου της Χίου, του Κάστρου μας" (Μαρία Μ.)  

"Εύχομαι για το Κάστρο μας τα 1,000 χρόνια Ιστορίας του να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα χτιστεί η ανακαίνισή του! Εύχομαι επ' ευκαιρία του 1 χρόνου λειτουργίας της ομάδας μας, το Κάστρο και ο οικισμός του να αποτελέσουν σημείο περηφάνειας και αναφοράς για τον πολιτισμό, την παράδοση, αλλά και την οικονομική ενίσχυση της Χίου μας! Η εθελοντική μας ομάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με αγάπη και ζήλο προς πραγμάτωση του στόχου αυτού!" (Λουκάς)

 

155275_10150093349660395_542630394_7858726_7721205_n

 

"Χρόνια πολλά στην ομάδα μας, εύχομαι να συνεχίσουμε ενωμένοι και να υπάρξουν πολλές δημιουργικές χρονιές με πολλές δράσεις" (Μαρία)

"Ελπίζω φέτος ότι μετά από τόσα χρόνια Σταύρωσης, θα έρθει και η Ανάσταση για το Κάστρο!!!!!!" (Γιώργος)

"Εύχομαι η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει την Ανάσταση για το Κάστρο που αγαπάμε και θέλουμε" (Νίκος)

 208738_1983725561451_1492616083_3153726_2362945_n
 chioscastle.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου