Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ


>> ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Με κύριο στόχο την δημιουργία Περιφερικών Πυρήνων Δικτύωσης ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στο κτίριο της Περιφέρειας η 4ηπεριφερειακή συνάντηση τους, στο πλαίσιο της οποίας συμμετείχαν στην ημερίδα με τίτλο: «Ζητήματα Ενδυνάμωσης και Ενίσχυσης της Αυτοεκπροσώπισης των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας».
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Πανελλαδικής Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη, Πόλα Νικολάου οι λήπτες πρέπει να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να ξαναποκτήσουν τη φωνή τους και μ’ αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφτεί το στίγμα που τους συνοδεύει, που τους απομονώνει και παύουν να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας.
Η μη ύπαρξη ψυχιατρικής κλινικής στη Χίο είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που έθιξε η ίδια, αφού όπως είπε αναγκάζει τους ανθρώπους να μεταφέρονται Αθήνα με βίαιες συνθήκες, με φοβερά κόστη, με αύξηση του στίγματος και με συναισθηματικό φορτίο της ίδιας τους της οικογένειας.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για αυτοεκπροσώπιση όταν δεν έχουμε τα βασικά», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Π», συμπληρώνοντας ότι γενικότερα η Χίος έχει αρκετά πλήρες δίκτυο υπηρεσιών.
 «Δεν μιλάμε για ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Μιλάμε για ψυχιατρική οπισθοδρόμηση», σχολίασε και ο λήπτης και Γραμματέας του Δ.Σ. του Σωματείου Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας «Αυτοεκπροσώπιση», Γιώργος Κεσίσογλου για το θέμα της μεταφοράς του στην Αθήνα. Το μήνυμά του προς τους λήπτες ήταν το εξής: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε όλους τους άλλους και όλη την κοινωνία. Πρώτα πρέπει να παραδεχτούμε το πρόβλημά μας και να το θεωρήσουμε περιουσία μας, κομμάτι του εαυτού μας. Από τον πόνο πρέπει να πάμε στη δύναμη
Η κ. Νικολάου επίσης τόνισε ότι τόσο ο Δήμος, όσο το Νοσοκομείο και  γενικότερα οι θεσμικοί φορείς πρέπει να συμβάλλουν με μικρές πράξεις στην επανένταξη των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας αντιμετωπίζοντάς τους ισότιμα με τους υπόλοιπους. «Δεν θα τους κοστίσει τίποτα να δώσουν στον κοινωνικό συνεταιρισμό για παράδειγμα μια δουλειά του συνεργείου καθαρισμού του Δήμου», εξήγησε.
Η συνάντηση υλοποιήθηκε από την Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. σε συνεργασία με το Σωματείο «Αυτοεκρποσώπηση» και συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

τωπατριδα.γρ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου