Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

"Γκετοποιούν", τους Αθίγγανους

Την πρόθεσή του, να μεταφερθούν όλοι οι αθίγγανοι του νησιού σε οριοθετημένο χώρο πλησίον της περιοχής του σκουπιδότοπου, εξέφρασε με δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος Χίου, Π. Στεφάνου, προκειμένου σύμφωνα με τον ίδιο να σταματήσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παραμονή τους, στα εκάστοτε σημεία είτε εντός, είτε εκτός της πόλης.
«Η πρόθεσή μας είναι να μεταφερθούν στην περιοχή του σκουπιδότοπου, αφού και εκείνοι πολλές φορές συχνάζουν στο συγκεκριμένο σημείο και ψάχνουν διάφορα αντικείμενα», τόνισε ο κ. Στεφάνου, λέγοντας ότι εκτός των άλλων προβλημάτων η παρουσία των αθίγγανων και ο τρόπος ζωής τους, δημιουργεί κινδύνους για τη δημόσια υγιεινή.
Μάλιστα όπως τόνισε κατηγορηματικά, η δημοτική αρχή δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αν θα συναινέσουν οι ίδιοι ή όχι καθώς σύμφωνα με τη γνώμη του δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου.
«Εάν δεν θελήσουν να πάνε εκεί, θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η διοικητική απομάκρυνσή τους, γεγονός που προβλέπεται από το νόμο», υπογράμμισε ο ίδιος ενώ κατέληξε ότι στο συγκεκριμένο σημείο θα τους παρασχεθούν τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους, όπως το νερό.
Κ. Μουσουρούλης: «Μόνη λύση η κοινωνική ενσωμάτωση και όχι αποκλεισμός»
Κατά της συγκεκριμένης πρόθεσης τάχθηκε ξεκάθαρα ο βουλευτής της Ν.Δ Χίου και δημοτικός σύμβουλος Κ. Μουσουρούλης τονίζοντας ότι η πολιτεία διαθέτει και το θεσμικό πλαίσιο αλλά και τις διαδικασίες προκειμένου να εντάξει αυτά τα άτομα σε ισότιμη βάση μέσα στον κοινωνικό ιστό.
«Ο κοινωνικός αποκλεισμός στις ημέρες μας καταπολεμάται από όλους. Στα πλαίσια αυτά θεωρώ ότι η ευρύτερη περιοχή του σκουπιδότοπου», δεν αποτελεί κατάλληλο σημείο διαβίωσης για έναν Έλληνα πολίτη.
Δ. Παπαληός: «Όταν φτιάξεις γκέτο είναι σαν να χτίζεις φυλακή»
Για βιαστικές και απερίσκεπτες κινήσεις εκ μέρους της δημοτικής αρχής Χίου, έκανε λόγο ο πρωην Δήμαρχος Ομηρούπολης Θ. Παπαληός, που και στο παρελθόν έχει χειριστεί ανάλογες υποθέσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η οποιαδήποτε πρωτοβουλία που αφορά μία συγκεκριμένη ομάδα θα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα τόσο από σχετική διαβούλευση όσο και από τα σχετικά ανταποδοτικά οφέλη.
«Η δημοτική αρχή θα πρέπει να διασφαλίσει ότι τα παιδιά των Ρομά θα πηγαίνουν σχολείο, ότι θα ενταχθούν κανονικά στην κοινωνία και ότι θα τους παρέχεται και στέγη και ύδρευση», τόνισε ο κ. Παπαληός, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι όλες οι αλλαγές συνοδεύονται πάντα από τον διάλογο.
Το θέμα πάντως θα έρθει προς ψήφιση μέσα στο επόμενο διάστημα με τον Π. Στεφάνου να δηλώνει αποφασισμένος προκειμένου να λάβει τέλος το συγκεκριμένο ζήτημα.
kounoupi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου