Ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ Αργύρης Κοκκινάκης με τον ιστορικό του Ιδρύματος Μείζωνος Ελληνισμού Μιχάλη Βαρλά |
Εντυπωσίασε, όπως και πέρσι, η εκδήλωση που οργάνωσε η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, για να τιμήσει την μνήμη των 50.000 και πλέον, σφαγιασθέντων Χιωτών, το 1822, από τον τότε, εξ Ανατολών κατακτητή.
Η εκδήλωση είχε δύο στάδια. Το πρώτο περιελάμβανε τη επιμνημόσυνη δέηση, που έγινε στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Αγ. Σώστης) και το δεύτερο, που είχε σαν κύριο θέμα του προγράμματος το δρώμενο «ΤΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ» πραγματοποιήθηκε...
την Κυριακή 22 Μαΐου 2011 στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων «Άννα Μαρία Καλουτά», που βρίσκεται στο Νέο Κόσμο.
Η θεατρική ομάδα με τον πρόεδρο της ΟΧΣΑ Από αριστερα, Βασίλης Σπυρόπουλος, Μαρία Σπερδούλη, Μιχάλης Βαρλάς, Πολυτίμη Γιώτα, Χρύσα Κλούβα, Αργύρης Κοκκινάκης |
Κείμενα του Λουκή Λάρα, του Δημήτριου Βικέλα, τις αναμνήσεις των, Γεωργίου Κ. και Λ.Μ. Καλβοκορέση, την Ιστορία της Χίου του Γεωργίου Ζολώτα και τη Χιώτισσα του Κύπριου Εθνικού ποιητήΒασίλη Μιχαηλίδη, αποδόθηκαν από τους ηθοποιούς Πολυτίμη Γιώτα, Χρύσα Κλούβα (και οι δύο είναι Χιώτισσες), Βούλα Κώστα και Βασίλη Σπυρόπουλο.
Στο μικρόφωνο η Μαρία Σπερδούλη και στο πιάνο ο Κώστας Καραμπερόπουλος |
Το θεατρικό αναλόγιο που παρουσιάστηκε συμπλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο το τραγούδι της Μαρίας Σπερδούλη και της Πολυτίμης Γιώτα, που κατέπληξαν με τις φωνές και την ερμηνεία τους.
Φωτισμένη και φέτος από τον Γιώργο Βλοτιδέλη η παράσταση της ΟΧΣΑ κατάφερε να συνεπάρει και να συγκινήσει τους θεατές με απλά υλικά και οικονομία εκφραστικών μέσων, όπως ταιριάζει σε ένα τόσο επιβλητικό γεγονός για την ιστορία του νησιού μας.
Όλοι οι συντελεστές, προσφέρθηκαν εθελοντικά και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία και της φετινής εκδήλωσης μνήμης της ΟΧΣΑ για τη Σφαγή.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το χορευτικό συγκρότημα «Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού», που έχει έδρα στο Γέρακα, το οποίο εντυπωσίασε και καταχειροκροτήθηκε. δάσκαλος του είναι ο Χιώτης Χρήστος Θεολόγος. Τα πέντε ζευγάρια που χόρεψαν συμμετείχαν:
Γιώργος Ρήγος-Ελένη Ιωάννου, Βασίλης Σκλαπάνης-Ελίνα Τσοπανίδη, Νίκος Πολίτης-Λένα Ινιωτάκη, Κώστας Γεωργακάς-Μαρία Κουτσουνάρη, Βαγγέλης Σακελλαρίου-Πόλυ Φωκιανού.
Ο πρόεδρος των Βικιανών και μέλος της διοίκησης της ΟΧΣΑ Χρήστος Φωτεινός, απήγγειλε ένα ποίημα του Γιώργιου Δροσίνη.
Χαιρετισμός του προέδρου της ΟΧΣΑ
Ο πρόεδρος της ΟΧΣΑ Αργύρης Κοκκινάκης |
«Κατ’ αρχήν θέλω να ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της μεγάλης σφαγής της Χίου, τον Απρίλιο του 1822. Όσο αυτό και αν φαίνεται υπερβολή η σφαγή της Χίου «έδωσε το έναυσμα» την απελευθέρωση της χώρας, την ανάσταση του ελληνικού γένους.
Επρόκειτο για μια γενοκτονία, τον αφανισμό ενός νησιού, που αριθμούσε περισσότερο από 100.000 κατοίκους. Γιατί πέραν από τους 50.000 και πλέον σφαγιασθέντες, άλλοι τόσοι Χιώτες και Χιώτισσες, κυρίως νεαρής ηλικίας, πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής.
Αναφέρθηκε στο «έναυσμα» της ανάστασης του ελληνικού Έθνους και αυτή είναι η πραγματικότητα, αφού η μεγάλη σφαγή της Χίου επηρέασε προσωπικότητες των γραμμάτων, της τέχνης, και γενικά του Πολιτισμού, όπως ο Ευγένιος Ντελακρουά, ο Λόρδος Βύρων, ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Μπετόβεν, ο Αλεξάντρ Πούσκιν, η Φελίσια Δωρεθέα Χέμανς, ο Τζον Πιέρποντ κ.α. και τους μετέτρεψε σε φανατικούς φιλέλληνες, που με τα έργα τους ξεσήλωσαν ακόμα και τις συντηρητικές και απολυταρχικές κυβερνήσεις της Ευρώπης.
Η ελληνική ψυχή, η χιώτικη ψυχή, στη συνέχεια μεγαλούργησε. Γρήγορα, αν και έμεινε σκλαβωμένη μέχρι το 1912, χάρις στον αγώνα των κατοίκων της, στην πίστη για ένα καλύτερο αύριο, το νησί της μαστίχας μεγαλούργησε.
Οι Χιώτες απέδειξαν ότι όποιος βάζει στόχους και προσπαθεί σωστά να τους πετύχει το επιτυγχάνει.
Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας ας φέρουμε όλοι στο στόμα μας τους στίχους του Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού:
Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει,
δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά.
Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει
και ξανά προς τη δόξα τραβά.
Καταλήγοντας, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, επιτέλους μετά από περίπου 200 χρόνια, η ελληνική πολιτεία αναγνώρισε τη σφαγή της Χίου, τουλάχιστον, ως δημόσιας σημασίας τοπική εορτή για το νομό της Χίου.
Ύστερα από μια σειρά προσπαθειών να αναδειχθεί η Σφαγή, ως γενοκτονία των Χίων από τον τότε εξ‘ Ανατολών κατακτητή, στις οποίες πρωτοστάτησε ο πρώην νομάρχης Χίου και σήμερα δήμαρχος, Πολύδωρος Λαμπρινούδης και στις οποίες συνέβαλε σημαντικά για την καθιέρωση της, η Ομοσπονδία Χιακών Σωματείων Αττικής, επετεύχθη, με το υπ’ αριθμ. 105 Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 22 Οκτωβρίου 2010. Συγκεκριμένα, καθιερώνεται η δεύτερη, μετά το Πάσχα, Κυριακή, ως εορτή προς τιμή των θυμάτων των σφαγών της Χίου το 1822. Οι εκδηλώσει θα πραγματοποιούνται κατά σειρά, στη Μονή Αγίου Μηνά, όπου έγιναν φέτος, στον Ανάβατο, το 2012 και στο Μελανιός, το 2013. Η σειρά αυτή θα ακολουθείτε ανά τριετία. Πρόκειται για τρεις τοποθεσίες που έγιναν οι μεγαλύτερες σφαγές».
Στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των επωνύμων και ανωνύμων Χιωτών που σφαγιάσθηκαν το 1822.
Αρκετός κόσμος έδωσε το παρόν στην εκδήλωση της ΟΧΣΑ |
Επίσης, το παρόν έδωσαν οι πρόεδροι των Συλλόγων, Βικιανών Χρήστος Φωτεινός, Βολισσιανών Νίκος Ζαρταλούδης, Βρονταδουσίων Σμάρω Λω, Δαφνουσίων Ευάγγελος Μέλης, Κουρουνιωτών-Εγρηγοριανών Δημήτρης Γεντής, Όμηρου Στέφανος Λιμνιούδης, Κοινούσων Μαρία Σούττη, Πυργούσων Μαρία Μπρη-Παπαμακαρίου, Χαλκουσίων Σταμάτης Χονδρογιωργάκης. Επίσης, εκπροσωπήθηκαν οι Σύλλογοι, Αρμολούσων, Νίτσα Κλούβα, Κάμπου Φανή Αναιρούση και Λεπτοποδούσων Νίκος Ρυμικής.
Μηνύματα απέστειλαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, (απουσίαζε στο εξωτερικό), ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Αθανάσιος Γιακαλής, ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Γανιάρης, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, ο αντιπρόεδρος της ΒουλήςΑναστάσιος Νεράτζης, ο Χιώτης Ακαδημαϊκός Δημήτρης Σκαρβέλης.
Ευχαριστήριο
Το ΔΣ της ΟΧΣΑ ευχαριστεί θερμά, το δήμαρχο Αθηναίων συμπατριώτη μας Γιώργο Καμίνη, την πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων Άννα Φιλίνη, για την παραχώρηση του Πολυχώρου του Δήμου Αθηναίων «Άννα-Μαρία Καλουτά», καθώς και το διευθυντή του Πολυχώρου Λάμπρο Σκούφη και όλο το προσωπικό.
Από αριστερά, οι, Μιχάλης Βαρλάς, Βούλα Κώστα, Αργύρης Κοκκινάκης |
Μιχάλης Βαρλάς, Μαρία Μπρη-Παπαμακαρίου, Αργύρης Κοκκινάκης |
Αργύρης Κοκκινάκης Φανή Αναιρούση |
Οι εκπρόσωποι των Πυργούσων, Μαρία Μπρη Παπαμακαρίου, Ειρήνη Λυμπουσάκη-Γεωργιάδη |
Η οικογένεια του Χρήστου Φωτεινού, με τους, Ευάγγελο Μέλη και Αργύρη Κοκκινάκη |
Ο ταμίας της ΟΧΣΑ και πρόεδρος των Δαφνουσίων Αττικής Ευάγγελος Μέλης με τη πρόεδρο των Κοινούσων και μέλος της ΟΧΣΑ Μαρία Σούττη |
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου