Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΡΟΚΑ:ΔΕΝ ΠΕΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΟΙ

ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο Π.ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ
Παρουσία του γενικού Διευθυντή της εταιρείας Ρόκα imbedrola πραγματοποιήθηκε,  το πρωί της Πέμπτης,η ενημερωτική σύσκεψη ανάμεσα στους εκπροσώπους της εταιρείας, εκπρόσωπο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τοπικών φορέων και μελών από την Πρωτοβουλία πολιτών κατά των αιολικών μάρκων Μαμούθ. Ο Αθανάσιος Τσαντίλας εκ μέρους της εταιρείας, ανέφερε ότι το νέο σχέδιο της εταιρείας προβλέπει τη δημιουργία αιολικών πάρκων στα νησιά Χίος, Λέσβος και Λήμνος και τη διασύνδεση τους με την ηπειρωτική Ελλάδα με το συνολικό προϋπολογισμό του επενδυτικού σχεδίου να ανέρχεται 1.850 δις ευρώ.
Για τη Χίο το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία δύο αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 150 ΜW και την ανάπτυξη 65 ανεμογεννητριών σε Αμανή και Αίπος. Ο ίδιος στοιχειοθετώντας τα οφέλη της επένδυσης τοπικά ανέφερε ότι θα εξασφαλιστεί αφενός η ενεργειακή επάρκεια του νησιού  ενώ θα υπάρχουν και ανταποδοτικά οφέλη για την κοινωνία αφού,  το 3% των κερδών θα αποδίδονται στο Δήμο της Χίου που θα εισπράττει περίπου 1.5εκ€ έσοδα το χρόνο ενώ θα δημιουργηθούν περίπου 180 θέσεις εργασίας στο νησί μας.
Ο κ.Τσαντίλας με αφορμή τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, που εκφράστηκαν στην αίθουσα επεσήμανε ότι όλα τα υλικά που θα τοποθετηθούν είναι ανακυκλώσιμα.  Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΡΑΕ Ν.Μπουλαξής τόνισε ότι η Ρυθμιστική Αρχή επανεξέτασε το συγκεκριμένο σχέδιο, αφού η πρόταση που είχε κατατεθεί αρχικά ήταν τερατώδης, ωστόσο η νέα πρόταση με τον υποδιπλασιασμό της ισχύος είναι μέσα σε λογικά πλαίσια για τα νησιά.
 Θετικά υποδέχθηκαν την νέα πρόταση της εταιρείας τόσο ο Βουλευτής Κ.Μουσουρούλης όσο και ο Δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης που παρέστησαν στην ενημέρωση.
Μάλιστα ο Δήμαρχος ζήτησε από τους εκπροσώπους της εταιρείας να συμμετάσχουν στο εγχείρημα και οι αναπτυξιακές εταιρείες του Δήμου, όπως η Προμηθευτική, που ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εν τέλει μετά το πέρας της πρώτης ενημέρωσης συμφωνήθηκε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις ανοιχτές για το κοινό, αφού η εταιρεία επιζητά την στήριξη της τοπικής κοινωνίας στο εγχείρημα αυτό, ενώ το θέμα θα τεθεί τόσο στο Δημοτικό όσο  και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Αντίθετη άποψη από τον βουλευτή και τους τοπικούς άρχοντες εξέφρασαν ωστόσο τα μέλη της κίνησης κατά της συγκεκριμένης επενδυτικής πρότασης αλλά και η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Μάρκο Σκούφαλο να κάνει λόγο για ξεπούλημα των φυσικών μας πηγών στα ξένα συμφέροντα με τις πλάτες της κυβέρνησης. Όπως είπε ο κ.Σκούφαλος οι επενδυτές μέσα από την παρουσίαση θέλησαν να μας πείσουν ότι νοιάζονται για το εθνικό συμφέρον, χρησιμοποιώντας όμως χρήματα του λαού και βιάζοντας ουσιαστικά αρχαιολογικούς και προστατευόμενους φυσικούς τόπους  τη στιγμή που η συγκεκριμένη επένδυση δεν είναι απαραίτητη για το νησί. Ο ίδιος τόνισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι απέναντι σε αυτά τα σχέδια και σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη διασύνδεση των νησιών να το κάνει μέσα από εθνικού πόρους και όχι βασιζόμενη σε ιδιώτες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του  εκπροσώπου του Συνασπισμού Μ.Σφυράκη που κατήγγειλε μάλιστα τη δημοτική αρχή ότι βιάζεται να προχωρήσει σε οικονομικές συμφωνίες με τους επενδυτές.
Από την πλευρά της, το μέλος του Οικολογικού Ανέμου Μ.Μπογή δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά αναπάντητα ερωτήματα για τα σχέδια της εταιρείας που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν προκειμένου η οποιαδήποτε κίνηση να γίνει με πρωταρχικό γνώμονα την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.
tvpatrida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου