Όποτε βρίσκομαι σε κάποιο παλιό κτίριο, παραδοσιακό, χώρο που δεν δημιουργήθηκε από τις σύγχρονες ανάγκες, που άντεξε στους καιρούς, νιώθω να μεγαλώνω προς το παρελθόν, προς εκείνο που μ' έφερε στο σήμερα. Ανυπολόγιστη αξία, δεν μετριέται, η δύναμη από τις ρίζες.
Το θέμα μου είναι η Σκοτεινή Φυλακή, στο νότιο τμήμα του Κάστρου, λίγα μέτρα από την είσοδο, την Μεγάλη Πύλη. Εκεί που μπορώ να φανταστώ με βεβαιότητα ότι κατασκευάστηκε είναι μεταξύ 1347 μ.Χ και 1566 μ.Χ που η Χίος ήταν αποικία Γενοβέζων.
Εφτά αιώνες υπάρχει και αφουγκράζεται τα πάθη εκατοντάδων γενεών που αναλώνονται γύρω της. Τότε οι Γενοβέζοι Ιουστινιάνοι, πρόγονοι σημερινών Ιταλών, που είναι υπερήφανοι για την Χίο, είχαν οικοδομήσει και αυτόν το χώρο. Μετά που τον έχασαν από τους Τούρκους συνέχισε να ζει και να βλέπει τις ακατάπαυστες μάχες της ανθρώπινης φύσης. Ετσι γράφει στο μάρμαρο στην πόρτα, το 1822 μ.Χ οι Τούρκοι κατακτητές φυλάκισαν τους Έλληνες πρόκριτους και μετά τους κρέμασαν.
Εμείς οι Έλληνες, διαχρονικοί κάτοικοι και περίοικοι αυτής της περιοχής αγωνιζόμαστε κάτω από διαφορετικές ανά εποχή συνθήκες να δώσουμε αξία σ' αυτές τις αρχαίες κληρονομιές. Οι εθελοντές για τη διάσωση και την ανάδειξη αυτών των μνημείων θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τη Σκοτεινή Φυλακή φέτος. Ερχόμενοι οι κάτοικοι και οι τουρίστες στο Κάστρο να χαίρονται όπως τους Ιουστινιάνοι.
chioscastle.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου