Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Τι θα γίνει με τους μπαβέδες του λιμανιού?


Χρόνους πολλούς και μετά από δύσκολο τοκετό ξεκίνησαν οι εργασίες στο λιμάνι της Χίου για κατασκευή πεζοδρομίων κλπ.
Δεν γνωρίζομαι ακριβώς τι μέλει γενέσθαι εκεί αλλά απλά η εμπειρία μας, μας κάνει επιφυλακτικούς όχι μόνο για το αποτέλεσμα αλλά κύρια για την τύχη των παλιών μπαβέδων. Παλιότερα σε κάθε καινούρια καινοτομία π.χ.   πεζοδρόμια   κ.λ.π. οι μπαβεδες έκαναν φτερά.
Σε ολόκληρη την υφήλιο είθισται οι λαοί με παρελθόν , ιστορία , μέλλον και σεβασμό στην παράδοση και στις καταβολές τους να κρατούν τα ιστορικά μέρη και το κέντρο των πόλεων τους  ανέπαφα. Και αυτό διότι η πατίνα του χρόνου προσδίδει αξία και στα κτήρια αλλά και στην πόλη τους, κρίκος στην αλυσίδα της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και εξέλιξης τους. Από την άλλη είδαμε χώρες , ακόμα και μετά την ολοσχερή καταστροφή των πόλεων τους, κύρια μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, να τις επανακατασκευάζουν και τις κτίζουν πιστά αντίγραφα των παλαιών … Και αυτό διότι οι <<κουτόφραγκοι >> γνωρίζουν πολύ καλά πως:
Ιστορία δεν είναι μόνο τα γράμματα και οι λέξεις σε κάποια βιβλία . Ιστορία είναι η γη και οι πόλεις και τα χωριά και η μορφή όλων αυτών μέσα στους αιώνες που την γέννησαν.
Εμείς εδώ, ξεκινώντας από την Αθήνα, κάθε λίγο και πάλι αλλάζουμε προς το χειρότερο όχι απλά κάποια κτήρια αλλά τελείως την μορφή και την ταυτότητα των πάντων. Δείτε πχ την πλατεία Ομονοίας στην πρωτεύουσα που από σιντριβάνι έγινε ανεκδιήγητος λόφος από μπετόν, ή την πόλη της Χίου καθώς μπαίνετε στο λιμάνι. (Μόνο νησί δεν θυμίζει).
Επανερχόμενοι λοιπόν στο λιμάνι και στις εργασίες που θα λάβουν χώρα εκεί: Ελπίζομαι οι παλιοί μπαβέδες, αν δεν επαναχρησιμοποιηθούν, τουλάχιστον να παραμείνουν στην θέση τους ανέγγιχτοι. Πιθανά στο μέλλον κάποιοι, μετά την δική μας γενιά που κατεδάφισε, απαξίωσε και υποβάθμισε αποικιοκρατικά τα πάντα, εκτιμήσουν τους θησαυρούς αυτούς και τους αναδείξουν με σεβασμό.

Σύλλογος Οικολογίας Χίου

chiospress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου