Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Γνωρίζουμε το Κάστρο της Χίου: Σύντομη Ιστορία και Περιγραφή!!


Το Κάστρο της Χίου είναι σίγουρα ένα μοναδικό κόσμημα για όλο το νησί! Σας καλούμε λοιπόν να το επισκεφθείτε και να το ανακαλύψετε!! Το κείμενο αυτό, στόχο έχει να δώσει σύντομες, αλλά απαραίτητες πληροφορίες ώστε ο κάθε επισκέπτης και κάτοικος του Κάστρου να μπορέσει να θαυμάσει τον πλούτο που υπάρχει σε αυτό!!


 DSCN2624_-_
Οι ανασκαφές ανάγουν την ύπαρξη του Κάστρου στους Ελληνιστικούς χρόνους, και παρόλο που ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε, λόγω των πολλαπλών επιθέσεων που δεχόταν από φιλόδοξους κατακτητές, άλλαζε συνεχώς όψη. Στις μέρες μας το Κάστρο της Χίου ταυτίζεται περισσότερο με την εποχή της Γενουατοκρατίας (1346 -1566 μ.Χ), τη σύντομη Ενετική κατάληψη του Κάστρου το 1694-1695 μ.Χ, αλλά και την μετέπειτα Οθωμανική περιόδο. Το Κάστρο της Χίου πάντοτε αποτελούσε το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο του νησιού, ωστόσο την εποχή της Γενουατοκρατίας γνώρισε την ενδοξότερη εποχή στην ιστορία του. Η σημασία της νήσου Χίου και του κεντρικού της Κάστρου ήταν τεράστια για κάθε κυρίαρχο, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Η Χίος βρίκεσται σε στρατηγικό σημείο, σε μικρή απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια και στη μέση του Αιγαίου. Επίσης, η παραγωγή ενός παγκόσμια μοναδικού αλλά και αγαπητού ανά τους αιώνες προιόντος, της μαστίχας, την καθιστούσε πηγή πλούτου. 

___511_640x480

Σήμερα, τα τείχη του Κάστρου χωρίζονται σε χερσαία και επιθαλάσσια, σχηματίζοντας ένα ακανόνιστο πεντάγωνο όπου ισχυροί προμαχώνες δεσπόζουν κατά μήκος των τειχών, οκτώ από τους εννέα συνολικά σώζονται, άλλοι σε πολύ καλή κατάσταση και άλλοι όχι.

κκ
Μόνο μέρος της ανατολικής πλευράς των τειχών δεν σώζεται σήμερα αφού δυστυχώς καταστράφηκε πριν μερικές δεκαετίες για την κατασκευή του νέου λιμανιού της Χώρας. Ανάμεσα στα χερσαία τείχη και τους προμαχώνες διασώζονται ως σήμερα εντοιχισμένες τρεις μαρμάρινες πλάκες με τα οικόσημα της φατρίας των Ιουστινιάνι (Giustiniani), μέλη της οποίας είχαν αναλάβει την εμπορική διαχείρηση (μέσω της εταιρείας Maona) αλλά και τη διακυβέρνηση του νησιού την εποχή της Γενουατοκρατίας. Στο εσωτερικό των τειχών διασώζονται οι στοές, οι πολεμίστρες αλλά και κανονιοθυρίδες.

204571_1953942176885_1492616083_3109198_7645835_o

Εξάλλου, τα χερσαία τείχη περιέβαλε τάφρος δημιουργώντας ένα τεχνητό νησί, συμβάλοντας έτσι στην καλύτερη άμυνα του Κάστρου. Σήμερα η τάφρος είναι άνυδρη και έχει επιχωματωθεί, ενώ έχουν μπαζωθεί και τα δύο πέτρινα γεφύρια που ένωναν το Κάστρο με την ενδοχώρα. Το Κάστρο είχε τρεις εισόδους, την κύρια είσοδο - πύλη την ονομαζόμενη Πόρτα Μαγγιόρε (PortaMaggiore), τη Δυτική Πύλη Επάνω Πορτέλλο και την Θαλασσινή Πύλη (Porta diMarina), η οποία δυστυχώς δεν σώζεται σήμερα. 

   porta


Το εσωτερικό του Κάστρου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξατίας δύο παραγόντων: πρώτον, σώζεται ένας ολοζώντανος οικισμός με αδιάσπαστη συνέχεια μέσα στους αιώνες που σήμερα αριθμεί 650 περίπου κατοίκους, και δεύτερον ο οικισμός περιλαμβάνει μνημεία-κτίρια διαφορετικών εποχών που αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους της ιστορίας του Κάστρου.

100_1149
Με την είσοδο, λοιπόν, στο Κάστρο από την κύρια Πύλη Μαγγιόρε, ένας φιδωτός διάδρομος σε οδηγεί στο αναστηλωμένο 'Παλάτακι Ιουστινιάνι', το διοικητήριο επί εποχής Γενουατοκρατίας και στο κτήριο της 'Σκοτεινής Φυλακής', όπου το 1822, έπειτα από την έγερση των Χίων για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και συμμετοχή στην ευρύτερη Ελληνική Επανάσταση, φυλακίστηκαν εβδομήντα Πρόκριτοι πριν οδηγηθούν στην αγχόνη.

Ο στενός δρόμος σε οδηγεί με ακρίβεια στην κεντρική πλατεία του Κάστρου, όπου εκτός από το αναπαλαιωμένο πρώην Ξενοδοχείο Απόλλων, υπάρχει το παλαιό νεκροταφείο επιφανών Οθωμανών, μεταξύ των οποίων και ο τάφος του πασά Καρά Αλή, του οποίου τη ναυαρχίδα ανατίναξε ο Ψαριανός Κ. Κανάρης το 1822.

Ο κύριος οδικός άξονας του οικισμού, η οδός Αγίου Γεωργίου, σε καθοδηγεί μέσα στην μικρή και ζεστή πόλη του Κάστρου, η οποία ξανακτίστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1881 μ.Χ με βάση την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Χαρακτηριστικά της αποτελούν τα στενομέτωπα διώροφα σπίτια με τους κιοσέδες, τις μικρές αυλές και τα στενά δρομάκια.

jpg

Μέσα στο Κάστρο σήμερα υπάρχουν τρεις εκκλησίες, ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Γεώργιος Κεχρί (ιδιωτικό εκκλησάκι). Στην τοποθεσία της κύριας εκκλησίας του Κάστρου, του Αγίου Γεωργίου, ανασκαφές έδειξαν ότι προϋπήρχε εκκλησία από τους Βυζαντινούς χρόνους, η οποία μετατράπηκε σε καθολική εκκλησία και αργότερα επί Οθωμανών σε τζαμί. Η σημερινή εκκλησία είναι κτίσμα μετά το σεισμό του 1881 μ.Χ.
aghiosgeorgiosfortress3
Στο εσωτερικό της αυλής της εκκλησίας, δεσπόζει ένας τεράστιος πλάτανος και μία σαρκοφάγος, πιθανόν Γενουατικής κατασκευής, όπου αργότερα οι Οθωμανοί διακόσμησαν και μετέτρεψαν σε κρήνη για  να πλένουν τα πόδια τους πριν εισέλθουν στο τότε τζαμί, το λεγόμενο Εσκέ Τζαμί. Επιπλέον, δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται και το οθωμανικό ιεροδιδασκαλείο, ο γνωστός Μεντρεσές. Σε κοντινή απόσταση από τον Άγιο Γεώργιο βρίσκεται και το Μπαϊρακλί τζαμί, το μόνο σωζόμενο τζαμί εντός των τειχών.

 
Η ύδρευση του οικισμού γινόταν μέσα από θολωτή δεξαμενή που τροφοδοτούσε με νερό την επονομαζόμενη Κρύα Βρύση, Βυζαντινής κατασκευής. Τα δύο αυτά κτίσματα διασώζονται και βρίσκονται πολύ κοντά στο επιθαλάσσιο τείχος. Εξάλλου, κοντά στο τείχος αυτό υπάρχει ένα μακρόστενο κτίριο με θολωτή κάλυψη, το γνωστό Καρνάγιο ή Πυριτιδαποθήκη, Γενουατικής μάλλον κατασκευής και άγνωστης χρήσης. Από την Οθωμανική εποχή προέρχονται και τα δύο σωζόμενα λουτρά του Κάστρου (χαμάμ), ένα μικρότερο που σήμερα είναι ιδιωτικό και ένα πολύ μεγαλύτερο, προφανώς το σημαντικότερο στο Κάστρο.

DSC01124
Τέλος, ένα από τα πιο ιδιαίτερα και σημαντικά μνημεία του εσωτερικού του Κάστρου αποτελεί και ο πεταλόσχημος πύργος, ο Κουλάς, αγνώστου εποχής και χρησιμότητας, κατασκευασμένος από αρχαίο οικοδομικό υλικό. Η επικρατέστερη εκδοχή τον θέλει ως την κεντρική από μια σειρά βιγλών του νησιού, τις οποίες συναντά κανείς κατά μήκος της ακτογραμμής του και οι οποίες συντελούσαν στην άμυνα και την προστασία του νησιού από ανεπιθύμητους επισκέπτες.
 
Το Κάστρο της Χίου σίγουρα μπορεί να σε ταξιδέψει μέσα στους τόσους αιώνες ύπαρξης του!! Η σιωπή των τειχών μετατρέπεται σε κελαήδισμα της ιστορίας του! Στα στενά του δρομάκια ακούς τις ψυχές!!! Και σε κάθε σου βήμα μπαινο-βγάινεις σε άλλους αιώνες, σε άλλες εποχές! Τι περιμένεις λοιπόν; Το Κάστρο της Χίου σε περιμένει να το ανακαλύψεις!!!

Υ.Γ Για αναλυτικότερες πληροφορίες για κάθε σημείο του Κάστρου, μπορείτε να επισκεφθείτε το τμήμα της ιστοσελίδας μας, Ιστορία του Κάστρου!!
chioscastle.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου