Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Καθ' οδον βρίσκεις... το Κάστρο

 Πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, που επιλέγουν την χώρα μας για να πραγματοποιήσουν τις θερινές τους διακοπές, είναι τα κάστρα. Αυτά τα εκπληκτικά δημιουργήματα άλλων εποχών, με την επιβλητική τους παρουσία μαρτυρούν την μοναδική πορεία τους στο ιστορικό γίγνεσθαι ενώ παράλληλα συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό και συμβάλλουν στην προβολή του τόπου αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας του. 
     DSC01674_640x480               
Το κάστρο Φορτέτzα, ενετικό φρούριο του 16oυ αιώνα, αποτελεί σημείο κατατεθέν της ιστορικής κρητικής πόλης του Ρεθύμνου. Σε αυτό κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται Αναγεννησιακό Φεστιβάλ με θεατρικές παραστάσεις, μουσικές, χορευτικές και εικαστικές εκδηλώσεις με θέμα την Κρητική και Ευρωπαϊκή Αναγέννηση. Αξιοσημείωτο είναι, ότι οι τελετές έναρξης και λήξης οργανώνονται από εθελοντές. Επιπλέον, οι φιλοξενούμενοι μπορούν να θαυμάσουν τα μνημεία σχεδόν κάθε μέρα, γεγονός που διευκολύνει το βαθμό επισκεψιμότητας του φρουρίου.  
       fortezza_view

Στο κάστρο της Μυτιλήνης, ένα από τα μεγαλύτερα του μεσογειακού  χώρου, διενεργήθηκαν τα τελευταία  χρόνια εργασίες συντήρησης-συμπλήρωσης  του κεντρικού λιθόστρωτου δρόμου. Στόχος της ενέργειας αυτής ήταν να αναδείξει την οργάνωση του κάστρου και των κτισμάτων κατά τους μεταβυζαντινούς χρόνους αλλά και να  κεντρίσει το  ενδιαφέρον των επισκεπτών.      
               kastro_mytilinis
Άλλο ένα χαρακτηριστικό  παράδειγμα είναι το κάστρο των Ιωαννίνων. Πρόσφατα, το Σεπτέμβριο του 2010 πραγματοποιήθηκε  η ένταξη της αποκατάστασης των τειχών του φρουρίου στο ΕΣΠΑ. Ήδη έχουν γίνει εργασίες στις στοές στην είσοδο του κάστρου, οι  οποίες έχουν μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο. Ακόμα, έπεται η υλοποίηση έργων αποψίλωσης  και καθαρισμού γεγονός που έχει ικανοποιήσει ιδιαίτερα τους κατοίκους.  
6306363_l
Με πυξίδα λοιπόν, αυτά τα φρούρια και την επιθυμία να συνδυάσουν τις φυσικές ομορφιές με την ιστορία του νησιού, πολλοί τουρίστες επισκέπτονται το κάστρο της Χίου. Η εικόνα όμως που αντικρίζουν, μόνο συναισθήματα απογοήτευσης  δημιουργεί. Όλοι απορούν γιατί ο συγκεκριμένος ιστορικός χώρος που δε διαφέρει σε τίποτα από τους άλλους είναι τόσο παραμελημένος. Τα ερωτήματα πολλά και οι απαντήσεις ποικίλες.
100_1190
         Κάποιοι κάνουν λόγο για προκαταλήψεις, άλλοι κατηγορούν τους ίδιους τους κατοίκους ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι οι τοπικές αρχές φέρουν τη βασική ευθύνη. Ωστόσο με τις διενέξεις και τις θεωρίες χάνουμε την ουσία και βγαίνουμε δυστυχώς "εκτός θέματος" .
        Γι' αυτό το λόγο, η ομάδα μας έχει σκοπό να καταστήσει φανερό το μέγεθος του προβλήματος και να πιέσει για άμεσες λύσεις. Μέχρι τώρα έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα αλλά το αποτέλεσμα θα κριθεί με την πάροδο του χρόνου, αρκεί να μην ξεχνάμε ότι .... 'καθ΄ οδόν βρίσκεις τον Οδυσσέα σου, και πάλι ζήτημα είναι. Θέλει να κοιμάσαι με ανοιχτά πανιά και με ανεβασμένη την Άγκυρα σου' (Οδυσσέας  Ελύτης)

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ "ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ-ΕΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου