Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΜΗΝ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΝΕΙΣ..............


δντΤην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά εισηγείται στην κυβέρνηση, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εισηγείται την κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά και εξίσωσή του με εκείνον της υπόλοιπης χώρας. Έτσι τον προσεχή Μάρτιο, στο πλαίσιο της νέας επιθεώρησης του οικονομικού προγράμματος, το ΔΝΤ θα προτείνει στην Ελλάδα σειρά πρόσθετων μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοσθούν στην περίοδο 2012 - 2014. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι η εξίσωση των συντελεστών του ΦΠΑ των νησιών με τους συντελεστές που ισχύουν σε ολόκληρη τη χώρα. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πραγματική ταφόπλακα για την τοπική οικονομία, καθώς όλα τα προϊόντα της θα τεθούν εκτός ανταγωνισμού, λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους. Εάν οι ήδη αυξημένοι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά, αυξηθούν ακόμα περισσότερο και εξισωθούν με εκείνους της υπόλοιπης χώρας τότε η οικονομική καταστροφή του τόπου μας θα είναι άμεση.
Κοινή Ερώτηση, σχετικά με το θέμα, κατατέθεσαν προς τον Υπουργό Οικονομικών οι Βουλευτές Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, Δωδεκανήσου, κα Μίκα Ιατρίδη και Χίου, κ. Κώστας Μουσουρούλης, σχετικά με την επικείμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Στην ερώτηση τους οι νησιώτες βουλευτές επισημαίνουν ότι η πιθανή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., που είχαν καθιερωθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ., την περίοδο 1990 – 1993, θα αποβεί ολέθρια για τα νησιά του Αιγαίου. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους διαβίωσης των νησιωτών, οι τοπικές οικονομίες θα μπουν σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και θα χαθεί η ανταγωνιστικότητα των νησιών του Αιγαίου ως κατεξοχήν τουριστικών προορισμών, τη στιγμή που η αύξηση της ανταγωνιστικότητας πρέπει να είναι το ζητούμενο. Οι Βουλευτές της Ν.Δ. επισημαίνουν, ότι η απόφαση για μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. στα νησιά υπαγορεύτηκε από αυτονόητους εθνικούς λόγους και συνεπώς η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει, εάν θα προχωρήσει στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Κατάργηση μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου».
Στην πρόσφατη έκθεση των ελεγκτών του Δ.Ν.Τ., η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 17/12/2010, προτείνεται, μεταξύ άλλων, η “κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων” στο Φ.Π.Α., ως μέτρο για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει, κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στα νησιά και εξίσωσή του με τους συντελεστές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι η εφαρμογή των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά με το άρθρο 1, παρ. 26 του ν. 2093/92 (ΦΕΚ 181 Α΄- 25.11.1992) που ψήφισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατά την περίοδο 1990 – 1993. Με τον ανωτέρω νόμο, μεταφέρθηκε στο εθνικό φορολογικό δίκαιο η κοινοτική Οδηγία 92/77/ΕΟΚ, μέσω της οποίας θεσπίστηκε το αναγκαίο νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή - από 8/8/1992 – των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.
Ο μειωμένος συντελεστής του Φ.Π.Α., αποτελεί ένα σημαντικό αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στο αυξημένο κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών στα νησιά, το οποίο καθιστά ανταγωνιστικότερες τις τιμές των προϊόντων στις νησιωτικές αγορές και, επιπλέον, λειτουργεί ενισχυτικά στις τοπικές οικονομίες των νησιών που εμφανίζουν μικρές, έως πάρα πολύ μικρές, οικονομίες κλίμακος.
Η αντίληψη, που θέλει την οικονομία μας να γίνεται ανταγωνιστικότερη, μέσω μείωσης των μισθών, παραβλέπει το γεγονός ότι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την ύφεση στα νησιά μας και, επιπλέον, θα τα κάνει να χάσουν το όποιο ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, ως κατεξοχήν τουριστικοί προορισμοί, με αποτέλεσμα η χώρα μας, συνολικά, να καταστεί μη ανταγωνιστικός και παράλληλα πιο ακριβός τουριστικός προορισμός. Γεγονός, με αρνητικές συνέπειες στα τουριστικά έσοδα, τα οποία έχει τόσο ανάγκη σήμερα η εθνική μας οικονομία.
Επειδή, μια τέτοια εξέλιξη προφανώς αντίκειται πλήρως στην συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να λαμβάνει υπόψη της κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών της, την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών της χώρας (άρθρο 101), το οποίο δεν είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ. Επειδή, ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης και ανάπτυξης της οικονομίας των νησιών. Επειδή, ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. θα αποτελέσει  ένα άδικο και εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρο, το οποίο θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος διαβίωσης των νησιωτών. Επειδή, η πολιτεία οφείλει κατ’ ελάχιστη υποχρέωση να στέκεται αρωγός απέναντι στη νησιωτική Ελλάδα, ενισχύοντας την κοινωνική και εδαφική συνοχή. Επειδή, η άσκηση της νησιωτικής πολιτικής από την κυβέρνηση δεν πρέπει να γίνεται μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων. Επειδή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της απαξιώνει συνεχώς το νησιωτικό χώρο. Επειδή, το συγκεκριμένο ευεργετικό μέτρο που καθιερώθηκε με την κυβέρνηση της ΝΔ., εκτός όλων των άλλων, επιβλήθηκε και για αυτονόητους εθνικούς λόγους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
Θα αυξήσει τους συντελεστές του Φ.Π.Α. στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, καταργώντας παράλληλα τον ισχύοντα μειωμένο φορολογικό συντελεστή, όπως αυτός ισχύει βάσει του ν. 2093/92.;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ιωάννης Βρούτσης                      
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη                    
Κωνσταντίνος Μουσουρούλης

KOUNOUPI.GR

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου