Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Απαξίωση του Φυσικού και πολιτιστικού Περιβάλλοντος του Νησιού.

Από το Σύλλογο Οικολογίας Χίου
Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας συνεχιζόμενης  απαξίωσης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του Νησιού μας…
Η  υποβάθμιση  της περιοχής στο Φώκη  με την διάνοιξη εκείνου του περίφημου δρόμου πριν από 8 περίπου χρόνια  και η ανοχή μιας τέτοιας συμπεριφοράς απέναντι στην ωραιότερη περιοχή του Νησιού μας νομίζουμε ότι  άνοιξε νέα σελίδα απαξίωσης και φορές  καταστροφών στη Χίο που είχε σαν αποτέλεσμα:.
*Την καταστροφή των 160 αρχαίων  3ου αιώνα  π. Χ.   Τάφων στο συγκροτημένο νεκροταφείο στο Ριζάρη για την κατασκευή υπόγειου Γκαράζ 60 θέσεων…
* Την ανέγερση πενταόροφης πολυκατοικίας μέσα στον  κηρυγμένο αρχαιολογικό  χώρο του πάλε ποτέ  Ιερού Άλσους, ( Πατρώου Διός)  στο Ναγό που κυριολεκτικά σμπαράλιασε τον ήδη τσιμεντοποιημένο χώρο.
*Την καταστροφή της κοίτης του παρθένου ποταμού των Αγιασμάτων  μέσα σε περιοχή Natura για να χρησιμοποιηθεί το φερτό υλικό σαν υπόβαση λιμνοδεξαμενής και δρόμου στην εκεί περιοχή.
*Την απαξίωση των αρχαίων Ναυαγίων  στο Κόλπο της Λαγκάδας.
*Την  αυθαίρετη κατεδάφιση τμήματος του Πύργου Σκυλίτση.
*Τo αυθαίρετο που τελευταία καταγγέλθηκε ότι ξεφύτρωσε στην παραλία της Αυλωνιάς Πυργιού.
*Την ισοπέδωση του ρέματος του Αι Γιάννη στην Καλιμασιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί  ένα ολόκληρο οικοσύστημα και να συσσωρευτούν   μπάζα στην παραλία και στο αλιευτικό καταφύγιο.
*Το τσιμέντωμα και την χρήση μηχανημάτων στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Αι Γιάννη του Κρασά.
*Την περίφραξη  από ιδιώτες του μοναδικού ιστορημένου μνημείου Των Πραστιών , που σήμερα πλέον δεν είναι επισκέψιμο.
*Την απαξίωση του ήδη εκτελεσμένου έργου στον Ανάβατο που χρόνια τώρα χάσκει εγκατάλειψη, αδιαφορία, και θλίψη.
* Την πρόθεση καταστροφής του Δέλτα και του  βιότοπου του ποταμού της Κώμης…
για την κατασκευήν  χώρου στάθμευσης με μόνο επιχείρημα την ύπαρξη κονδυλίων.
* Την απαξίωση του Κάστρου της Χίου, των Απολίχνων  , της Βολισσού,  των Καμπιών.
* Την καταστροφή της εντός περιοχής Natura παραλίας των Καμπιών και την μεταφορά αρχαίου υλικού από τον εκεί αρχαιολογικό χώρο για την κατασκευή μικρής εξέδρας.
* Την αυθαίρετη χρησιμοποίηση ακόμα και των μηχανημάτων του  Στρατού για την παράνομη διάνοιξη δρόμου στο Πελιναίο από την πλευρά των Αμάδων πριν λίγα χρόνια.
Όλα αυτά ειλικρινά μας γεμίζουν θλίψη  …
Φρονούμε δε ότι  οι ευθύνες κύρια βαρύνουν τις πολιτικές ηγεσίες σε Δήμους και Νομαρχία που τα τελευταία   8 χρόνια   δεν επέδειξαν  πρόθεση να σταματήσουν αυτή την απαξίωση, φορές δε ήταν οι ίδιοι που προκαλούσαν την καταστροφή.
Φρονούμε επίσης πως ευθύνες  φέρουν και όλες οι αρμόδιες  υπηρεσίες πχ αρχαιολογία   που δεν αντέδρασαν σθεναρά σε όλα αυτά τα έργα και ατοπήματα .
Η γ σ  του Συλλόγου .

πηγή :http://www.kounoupi.gr/kataggelies/299-oikologoi.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου