«Είθ' η Αριουσία χώρα, τραχεία και αλίμενος, οίνον άριστον φέρουσα των ελληνικών», γράφει ο Στράβωνας στα «Γεωγραφικά» του.
Το κρασί αποτελούσε ένα από τα πιο αξιόλογα και φημισμένα προϊόντα που παρήγε η Χίος στην αρχαιότητα, όπου η παράδοση θέλει ο Οινοπίων -γιος του Διονύσου- να έμαθε στους Χιώτες την τέχνη να καλλιεργούν αμπέλια και να παράγουν το μαύρο κρασί.Η δε Αριούσια χώρα, που καταλαμβάνει τα χωριά του δυτικού Πελινναίου και ολόκληρη την Αμανή, στη Βόρεια Χίο, προσπαθεί και πάλι τα τελευταία πέντε χρόνια να κάνει γνωστό το χιώτικο κρασί που λόγω και της καλλιέργειας της μαστίχας για αιώνες είχε εγκαταλειφθεί.
Η αρχική σκέψη για συνεταιρισμό δεν καρποφόρησε, όμως μια ομάδα 32 ατόμων έγιναν μέτοχοι της «Αριούσιος Α.Ε.»., της Οινοποιητικής- Γεωργικής-Τουριστικής Εταιρείας με έδρα το χωριό Εγρηγόρος, όπου και οι οινοποιητικές εγκαταστάσεις της.
«Στην αρχή οι κάτοικοι ήταν διστακτικοί», μας λέει ο Δημήτρης Κεφάλας, πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας. «Ομως βρέθηκαν αυτοί οι 30 άνθρωποι που πίστεψαν σε αυτό το όραμα και ξεκινήσαμε να το υλοποιήσουμε».
Γερασμένος ο πληθυσμός των χωριών της Αμανής, είδε τα παιδιά της που είχαν φύγει από τον τόπο τους για ένα καλύτερο μέλλον να επενδύουν στη γη τους. Αρχισαν και πάλι να φυτεύουν αμπέλια και σήμερα περισσότερα από 40 άτομα καλλιεργούν περίπου 250 στρέμματα, ενώ 80 στρέμματα κατέχει και η ίδια η εταιρεία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Χρήστος Φωτεινός. Το 1974 έφυγε από το χωριό του, το Βίκι, και εγκαταστάθηκε στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Οταν του πρότεινε ο φίλος του Δημήτρης Κεφάλας να μπει μέτοχος, το έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη. Και όχι γιατί απέβλεπε στο κέρδος, αλλά γιατί έτσι θα ζωντάνευαν και πάλι τα χωριά της Αμανής.
«Με θέληση και με πείσμα έγινε αυτό το έργο! Εδώ τα παιδιά έβαλαν καθημερινή δουλειά και στήθηκε το εργοστάσιο. Τώρα αρχίζει πολύς κόσμος και καλλιεργεί αμπέλια, φυτεύει εκτάσεις, αφού βλέπουν ότι το προϊόν τους πωλείται», μας λέει ο κ. Φωτεινός.
«Και μάλιστα στη διπλή τιμή απ' ό,τι στο εμπόριο», προσθέτει η υπεύθυνη για τις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας, Αννα Λαγού. «Ο καλύτερος τρόπος για να διαφημιστεί το κρασί μας είναι να έρθουν οι Χιώτες αλλά και οι επισκέπτες του νησιού σε άμεση επαφή με το προϊόν», τονίζει.
Ετσι ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στους χώρους παραγωγής του κρασιού, να κατεβεί στα κελάρια με τα δρύινα βαρέλια για την ωρίμανσή του και να δει μια μικρή συλλογή παραδοσιακών αγροτικών εργαλείων και αντικειμένων που τα πρόσφεραν οι κάτοικοι των χωριών.
Παράλληλα, στον χώρο των εγκαταστάσεων λειτουργεί και αίθουσα γευσιγνωσίας και οινογνωσίας. Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει οπτικοακουστικό υλικό για την ιστορία του τόπου και του κρασιού, να γευθεί κρασιά σε συνδυασμό με τοπικές νοστιμιές. Πέρυσι, τη μονάδα επισκέφθηκαν περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες.
Με επίκεντρο λοιπόν την Αμανή, το χιώτικο κρασί φιλοδοξεί και πάλι να γίνει ονομαστό, δίνοντας παράλληλα ζωή στον τόπο και ασχολία σε νέους ανθρώπους που θα θελήσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια των πατεράδων τους.
πηγή :chiosnews.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου