Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΗΣ



Με αφορμή την «Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών», η Βιβλιοθήκη «Κοραής» διοργανώνει έκθεση έντυπου και ηλεκτρονική υλικού με στόχο αφενός να τιμήσει τους Χίους ευεργέτες για την προσφορά τους στον τόπο και αφετέρου να προβάλλει τη συνεισφορά της ευεργεσίας στη διακίνηση των ιδεών στο τόπο και στο χρόνο. Η έκθεση αποτελείται από δύο σκέλη.  
Το πρώτο αφορά την έκθεση έντυπου υλικού με τίτλο «Σημειώσεις και σφραγίδες Χίων ανδρών», στην οποία μέσα από δωρητήριες σημειώσεις και σφραγίδες επιχειρείται  να καταδειχθεί η σχέση των προσώπων με την κυκλοφορία εντύπων, προσώπων και ιδεών στο χώρο και στο χρόνο. Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται πολλά αλφαβητάρια και αναγνωστάρια, τα οποία δίνουν στοιχεία για την κατάσταση της παιδείας εκείνης της εποχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα αλφαβητάριο  που φέρει τη σφραγίδα «δωρεά του Αμβρόσιου Ράλλη προς τους άπορους μαθητές του δημοτικού σχολείου Χίου», το οποίο, όπως μας λέει ο κ. Ιωάννης Κολάκης, ο ιστορικός που επιμελήθηκε και οργάνωσε την έκθεση, δείχνει ότι δεν υπήρχε δωρεάν παιδεία εκείνη την εποχή και ότι η αρωγή των ευεργετών ήταν πολύ μεγάλη.
 Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης αφορά την παρουσίαση διαφανειών με τίτλο «Ταφικά επιγράμματα και κτητορικές επιγραφές Χίων στην Κωνσταντινούπολη», όπου μέσα από την καταγραφή των ταφικών μνημείων των προσώπων της Χιακής κοινότητας στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επιχειρείται η ανάδειξη της πορείας και της ευεργετικής τους δράσης.  
Η έκθεση ξεκινάει την Τετάρτη και θα είναι ανοιχτή στο κοινό τις ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.    

Ε.Λαλίδου


πηγή :patrida tv

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου