Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ: 20ΧΡΟΝΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

Συνάντηση με τη διοίκηση της Πυροσβεστικής και τους εποχιακούς δασοπυροσβέστες είχαν τη Δευτέρα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης-Διάσωσης (Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ.)  που βρίσκονται στη Χίο με στόχο την ενημέρωσή τους για το φλέγον θέμα των χρόνιων συμβασιούχων πυροσβεστών και το συντονισμό των μελλοντικών τους κινήσεων.Τη δικαίωση των αγώνων τους και την αναγνώριση της συνεισφοράς τους στο έργο της διάσωσης και της πυρόσβεσης ζητούν από την πολιτεία οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, οι οποίοι εδώ και 20 χρόνια ταλανίζονται σε ένα καθεστώς «εργασιακής ομηρίας».
 Όπως δηλώνει ο κ. Πέτρος Λάρδας, Πρόεδρος του Σωματείου Εποχικών Πυροσβεστών Χίου, υπάρχουν 77 συμβασιούχοι πυροσβέστες στη Χίο, οι οποίοι ζουν μέχρι σήμερα σε ένα καθεστώς ανασφάλειας, εργαζόμενοι  με σύμβαση ορισμένου χρόνου για 8 μήνες και μπαίνοντας στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ τους υπόλοιπους 4. Η επικινδυνότητα του επαγγέλματος και οι 22 απώλειες στις μάχες με τις φλόγες δε φαίνεται να συγκινούν τις εκάστοτε κυβερνήσεις ώστε να ασχοληθούν σοβαρά με το ζήτημα.

Όπως δηλώνει και ο κ. Αλέξανδρος Φαραντάκης, Γενικός Γραμματέας της Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ., το μόνο που ακούνε όλα αυτά τα χρόνια είναι υποσχέσεις ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα και ότι θα υπάρξει μονιμοποίηση του εποχιακού προσωπικού, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν δει να γίνονται βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο κ. Φαραντάκης τονίζει, ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία συγκρότησε Ομάδα Εργασίας
για να επανεξετάσει το θεσμό του εποχικού πυροσβέστη. 


Το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας αποτελεί την πρώτη δικαίωση των αγώνων τους, καθώς αναγνωρίζει ότι αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί εις αεί και προτείνει την ένταξη του εποχικού προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα με στόχο την εργασιακή τους αποκατάσταση και την καλύτερη αξιοποίησής τους. Ο κ. Κίμων Μουστάκας, Ταμείας της Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ., αναφέρεται με πίκρα στον «εμπαιγμό τους όλα αυτά τα χρόνια» και στις προεκλογικές υποσχέσεις του Πρωθυπουργού, οι οποίες όμως φαίνεται να πέφτουν στο κενό λόγω της παρούσας οικονομικής κατάστασης. Επίσης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ύπαρξη «5.500 οικογενειών συμβασιούχων που είναι δέσμιες της κατάστασης» και στους 22 αδικοχαμένους συμβασιούχους πυροσβέστες που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος.
Μάλιστα, όπως λέει και ο κ. Λάρνας, παρά το γεγονός ότι εξαιτίας της μείωσης του χρόνου εργασίας τους σε 7 μήνες, η Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ. είχε δώσει οδηγίες να μην συμμετέχουν σε δασοπυρόσβεση, οι Χίωτες συμβασιούχοι εργάστηκαν εθελοντικά γιατί αγαπούν τον τόπο τους. 
 
Τέλος, ο κ. Φαραντάκης δηλώνει ότι η Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ. τηρεί στάση αναμονής για να δει πως θα αντιμετωπίσει το ζήτημα η κυβέρνηση, αλλά είναι «αποφασισμένοι για όλα» και έπεται συνέχεια. Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου η Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ. καλεί όλους τους πυροσβέστες που δεν εργάζονται να παρεβρεθούν ένστολοι στο συλλαλητήριο που θα γίνει στον Άρειο Πάγο.
Ε.Λαλίδου
πηγή :patrida tv

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου