Σε συμφωνία επί των μέτρων που ζητεί η τρόικα, ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση του νέου δανείου, κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με πληροφορίες. |
«Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του Πρωθυπουργού.
«Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισεκατομμύρια ευρώ», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Νωρίτερα η ΝΕΤ είχε μεταδώσει πως οι κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης συμφώνησαν επί της αρχής και σε ό,τι αφορά τα ισοδύναμα μέτρα ύψους 300 εκατ. ευρώ για να αποφευχθεί το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις.
Aπέδωσαν οι πιέσεις του προέδρου Αντώνη Σαμαρά με αποτέλεσμα οι περικοπές στις συντάξεις να είναι τελικά κάτω από το μισό έναντι εκείνων που είχαν αρχικά ζητηθεί, σύμφωνα με κύκλους της Νέας Δημοκρατίας.
Στη συμφωνία αναφέρθηκε και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, όπως είπε, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λουκά Παπαδήμο.
«Αυτό που μπορώ να πω...είναι ότι πριν από λίγα λεπτά έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι επιτεύχθηκε συμφωνία και ότι έχει επικυρωθεί από τα μεγάλα κόμματα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
«Σήμερα το απόγευμα θα έχουμε συνεδρίαση του Eurogroup με τους υπουργούς και θα έχουμε πλήρη ενημέρωση επί τούτου, τη συμφωνία, και επίσης θα συζητήσουμε τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.
Αρνήθηκε πάντως να πει το οτιδήποτε αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι κατά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στο μεγαλύτερο μέρος των νέων μέτρων που ζητεί η τρόικα, ωστόσο άφησαν ανοικτό το θέμα των επικουρικών συντάξεων. Μετά το πέρας των διαβουλεύσεων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι απομένουν ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι την ώρα που θα συνεδριάσει το Eurogroup.
Μιλώντας λίγες ώρες αργότερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας με την τρόικα για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ, ώστε η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία.
«Το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να πετύχουμε τη συμφωνία», δήλωσε ο κ. Καψής. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε πίσω...χρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία, διαφορετικά το εναλλακτικό το να μην προχωρήσει θα έχει τεράστιο κόστος», πρόσθεσε.
«Θα είναι λίγο κωμικοτραγικό για μια διαφωνία που αφορά 300 εκατ. ευρώ να μπορεί να χάσουμε τις προθεσμίες του Μαρτίου και να μην προλάβουμε την αναδιάρθρωση του χρέους για το Μάρτιο», είπε ο κ. Καψής.
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε την Αθήνα να συμφωνήσει πιο γρήγορα σε ένα σχέδιο λιτότητας. «Το μέλλον της Ελλάδας είναι πλέον στα χέρια των Ελλήνων, των Ελλήνων και όσων βρίσκονται στην εξουσία στην Ελλάδα, οι οποίοι δεν πρέπει μόνο να συζητούν, αλλά και να πράττουν. Περαιτέρω μέτρα οικονομικής βοήθειας θα είχαν νόημα αν οι μεταρρυθμίσεις δεν εξαγγέλονταν απλώς, αλλά εφαρμόζονταν επίσης. Οι διακηρύξεις δεν καθιστούν μια χώρα ανταγωνιστική» υπογράμμισε ο Βεστερβέλε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
«Ο χρόνος πιέζει για την εξεύρεση λύσεων και το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την Ευρώπη εξαρτάται από την ίδια την Ελλάδα. Η Γερμανία έχει δείξει την αλληλεγγύη της σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οπότε έχει το δικαίωμα να περιμένει από την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της» κατέληξε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου